Albanija se obračunava sa finansijerima terorizma

Izvor: Southeast European Times, 06.Maj.2013, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija se obračunava sa finansijerima terorizma

Albanska vlada odobrila je predlog zakona protiv finansiranja terorizma, koji se sada razmatra u parlamentu.

06/05/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane -- 6.5.2013.

Svaka zemlja na Balkanu ima pristup dvema listama UN-a na kojima su navedena imena pojedinaca, grupa i entiteta povezanih sa finansiranjem Al Kaide, ali Albanija je otišla korak dalje i sastaviće sopstvene lokalne liste preduzeća i pojedinaca koji možda pomažu terorizam.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
U zakonu je izložen pravni okvir za stvaranje lokalne liste preduzeća i pojedinaca koji navodno finansiraju terorizam i objašnjene su i utvrđene procedure na osnovu kojih pojedinci i preduzeća mogu da budu uključeni na listu, a takođe se osniva komisija kao savetodavno telo ministra finansija za ovo pitanje.

Arben Doci, šef albanskog Odeljenja za finansijski obaveštajni rad, rekao je za SETimesda je nacrt zakona odobrila vlada u januaru.

„Savet ministara doneće odluku ko će doći na listu i uslediće zaplena njihove imovine. Lista će biti sastavljana na osnovu pojedinačnih slučajeva. Liste se prosleđuju bankama, kancelarijama koje se bave imovinom i tako dalje…“, rekao je Doci za SETimes.

Nacrt zakona takođe je prošao u parlamentarnom odboru za bezbednost, a o njemu se trenutno raspravlja u odboru za zakonodavstvo.

Bivši šef albanske tajne službe Fatos Klosi rekao je da je odobrenje zakona pozitivan korak, ali ne misli da će se to odraziti na zemlju u nekoj većoj meri.

„Ne smatram da u Albaniji ima finansijera terorizma. Ovo je siromašna zemlja. Ne mislim da ovde ima ljudi koji imaju novca da finansiraju terorizam. Problem je u finansiranju iz inostranstva i u ljudima koji dođu ovde da se sakriju. ...Ne mislim da je Albanija otkrila takvo finansiranje terorizma ovde“, rekao je Klosi za SETimes.

Potpredsednik odbora za bezbednost Ilir Đoni podržava inicijativu, ali upozorava na izazove vezane za implementaciju.

„Svaka zakonska inicijativa u borbi protiv finansiranja terorizma je dragocena. Međutim, Albanija nema problema sa zakonom, nego sa implementacijom zakona“, rekao je za SETimesĐoni, inače član opozicione Socijalističke partije.

Opozicija je optužila vladu da odobrava zakone, ali ih ne sprovodi. EU takođe ukazuje na problem implementacije zakona u Albaniji.

Albanija ima čvrst i moderan pravni okvir u skladu sa standardima EU, ali zakoni se često ne sprovode kako treba“, rekao je šef delegacije EU u Albaniji Etore Sekvi.

Korupcija, kultura nekažnjivosti, kao i nepostojanje održivih i nezavisnih institucija prepreke su sprovođenju zakona, kaže Unija.

Novi nacrt zakona podržavaju i građani.

Melsi Toska, turistički agent iz Tirane, kaže da nijedna zemlja nije imuna na terorizam, a zaustavljanje finansiranja terorizma je deo borbe.

„Mislim da je dobro, vrlo pozitivno da Albanija pruža doprinos u borbi protiv terorizma. Sve zemlje treba da pomognu u sprečavanju terorizma“, izjavila je Toska za SETimes.

Mimoza Baši, frizerka iz Tirane, ne zna mnogo o novom nacrtu zakona, ali kaže da svi žele da se osećaju sigurno, a to je i njeno viđenje takvih inicijativa.

„Želim da se osećam sigurno i mislim da svi to žele. Koraci koji pomažu ljudima da se osećaju sigurno više su nego dobrodošli“, rekla je Baši za SETimes.

Da li je svim zemljama regiona potrebna lista preduzeća i pojedinaca koji možda finansiraju terorističke organizacije? Recite nam u svojim komentarima šta mislite.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.