Albanija bez predsednika, propao i drugi pokušaj

Izvor: B92, 20.Apr.2017, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija bez predsednika, propao i drugi pokušaj

Tirana -- Albanski parlament nije izabrao novog predsednika države, jer nijedan kandidat nije bio nominovan ni u drugom krugu glasanja.

Ista situacija dogodila se i u sredu u prvom krugu glasanja.

Vladajuća koalicija odbila je da imenuje svog kandidata za predsednika želeći da pokaže dobru volju prema opoziciji, preneo je AP.

Predsedničke kandidate u Albaniji predlaže grupa od najmanje 20 poslanika, a uloga predsednika je uglavnom ceremonijalna. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Parlament, koji ima 140 poslanika, bira predsednika u pet krugova glasanja.

U prva tri kruga, da bi postao predsednik, kandidat mora da osvoji podršku najmanje tri petine glasova, odnosno podršku 84 poslanika.

Opozicija bojkotuje parlament od februara i želi da bude formirana prelazna vlada koja bi vodila zemlju do parlamentarnih izbora 18. juna, jer smatraju da bi sadašnja vlada manipulisala glasanjem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.