Albanci u Preševskoj dolini žele zagarantovana prava

Izvor: Southeast European Times, 17.Maj.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci u Preševskoj dolini žele zagarantovana prava

Većina građana smatra da će im se dijalogom i političkim rešenjima zagarantovati prava.

17/05/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times izu Prištine -- 17.5.2013.

Albanci u Preševskoj dolini traže ista prava kao kosovski Srbi, ali mišljenja o tome kako to ostvariti su različita.

Tokom mirnih demonstracija prošle nedelje ova manjina zatražila je od srpskih vlasti da joj zagarantuje prava i da ne koristi dvostruke standarde za te >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << dve manjinske grupe.

Preševska dolina u južnoj Srbiji središte je Albanaca koji žive u Srbiji. Oni čine veliku većinu stanovništva u Preševu, kao i 50 odsto stanovništva u Bujanovcu i 25 odsto u Medveđi. Preko 60.000 Albanaca živi u dolini.

"Ostajemo pri svom stavu oko prava koja su zagarantovana Srbima na Kosovu. Mi tražimo ista prava", rekao je za SETimespredsednik Skupštine opštine Preševo Ramiz Ljatifi.

Ako im prava ne budu zagarantovana, rekao je Ljatifi, preševski političari mogli bi da promene svoj stav. Albanski politički lideri u dolini podnosili su zahteve srpskim vlastima vezane za rešenja bazirana na dijalogu, postignuta miroljubivim sredvstvima i u saradnji sa beogradskim vlastima.

Promena u njihovoj političkoj reakciji mogla bi da varira od manje saradnje sa vlastima u Beogradu do traženja od međunarodnih snaga da se stacioniraju u dolini.

Albanski članovi skupština opština Preševske doline, Preševa, Medveđe i Bujanovca sastavili su u martu dokument u kojem traže od Beograda da pronađe rešenja pitanja kao što su bezbednost, ekonomska pitanja, korišćenje jezika i simbola i decentralzacija sudova.

Takođe su tražili, na osnovu modela severnog Kosova, uspostavljanje asocijacije albanskih opština u Srbiji.

Jonuz Musliju, predsednik Pokreta za demokratski progres, rekao je da građani Kosova traže rešenja na tom području od 2001. godine. On je dodao da sporazum iz Končulja, kojim je okončan sukob između Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca i vladinih snaga, nije sproveden.

"Glas Albanaca u dolini nije uzet u obzir. Ako se Albancima ne pruže njihova prava, situacija će se radikalizovati", rekao je Musliju za SETimes.

Većina Albanaca u Preševskoj dolini želi da se njihova prava poštuju i garantuju, ali niko se ne slaže da je radikalizacija način da se to postigne.

Besnik Sadiku, nastavnik iz Preševa, kaže da Albanci tamo već dugo podržavaju političko, miroljubivo rešenje.

"Mali broj je za radikalizaciju, ali većina je definisala svoj stav podrške političkom rešenju. Oni su pokazali to da učešćem na izborima i uključivanjem u sistem u kom živimo. Radikalizacija nikome ovde ne bi išla u korist", rekao je Sadiku za SETimes.

Sadiku dodaje da je pitanje prava Albanaca u dolini trebalo da bude deo razgovora između Prištine i Beograda.

Zubar iz Preševa Škumbin Redžepi slaže se sa tim.

"Verujem da je vreme radikalizma završeno. Sve treba da se rešava kroz dijalog. Kada bi naši politički faktori bili ujedinjeni, bilo bi lakše", rekao je Redžepi za SETimes.

Istraživač kosovske Grupe za zakonske i političke studije u Prištini Dren Doli izjavio je da bi Srbija trebalo da usvoji mehanizme zaštite manjina vezane za albansku manjinu u Preševskoj dolini i druge etničke grupe koje žive u Srbiji.

Takvim korakom Srbija bi pružila dovoljan dokaz da je spremna da se promeni i voljna da usvoji vrednosti EU, rekao je Doli za SETimes. "Naravno, u tom smislu Kosovo pruža vredan primer kada je u pitanju ustavna zaštita prava etničkih manjina i njihovih članova".

Od suštinskog je značaja da Priština izvrši pritisak na srpsku vladu da pruži neophodna prava i ustavne garancije pripadnicima albanske zajednice koji žive u Srbiji, rekao je on.

"To se najbolje može postići diplomatskim sredstvima. Naravno, zbog značaja zaštite etničkih manjina u smislu evrposke perspektive zemalja zapadnog Balkana, Kosovo može da insistira da svako naredno pomeranje Srbije ka EU bude praćeno ustavnim garancijama za albansku manjinu koja živi u Preševskoj dolini", navodi Doli.

Kako Srbija može da garantuje prava manjinama? Recite nam šta mislite u komentaru ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.