Alarm iz Budimpešte, diže se uzbuna: Situacija je teška i zabrinjavajuća, pao je i poslednji bastion

Izvor: B92, 03.Okt.2021, 16:38

Alarm iz Budimpešte, diže se uzbuna: "Situacija je teška i zabrinjavajuća, pao je i poslednji bastion"

Sukob između vodeće mađarske stranke Fidesz, na čijem čelu je Viktor Orban, i Evropske narodne stranke (EPP) dugo je trajao.

Razlog tom sukobu je politika nametanja političke kontrole nad medijima i pravosuđem koje je podsticala Fideszova vlada u Mađarskoj, a koja je u suprotnosti s vrednostima EU.

Žan Klod Junker, bivši predsednik Evropske komisije iz redova EPP-a, Orbana je nazivao najmilijim diktatorom. Slovenački, tada lider opozicije, sada premijer Janez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Janša je u razgovoru za Jutarnji list pre dve godine rekao kako ne shvata članice EPP-a koje ne mogu na vlast u zemljama severne Evrope, a traže izbacivanje Fidesza iz zajednice. Jer, Fidesz pobeđuje i donosi važne glasove u Evropskom parlamentu.

Ali, pritisak je bio prejak pa će Fidesz prvo biti suspendovan iz članstva, zatim postupno isključen iz frakcije u Evropskom parlamentu, a onda je Orban u martu ove godine odlučio da napusti EPP, poručujući da EPP više nije čuvar hrišćanskih vrednosti u EU. To bi značilo da Fidesz jeste, iako to nije potvrdio papa Franja tokom nedavne posete Budimpešti gde se zadržao kratko, a "čuvara hrišćanskih vrednosti" primio samo usput. Ali je Orban požurio da se time pohvali na Tviteru.

No, hrišćanstvo kakvo zagovara papa Franja nije ono na koje se poziva mađarski premijer koji zatvara vrata imigrantima.

Borba za svoju stvar time nije završena. Poraz Hrišćanske unije (CDU/CSU) na nemačkim izborima prošle nedelje pravi je trenutak da se ponudi vlastito tumačenje pogrešnih politika.

Međunarodno veće Fidesza je 1. oktobra poslalo poruku na brojne adrese i ta je poruka stigla i do Jutarnjeg lista, koji ju je preneo u celosti:

"Dragi partneri,

Nemački izbori pokazuju koliko je EPP oslabio i izgubio podršku. U zapadnoj Evropi pao je poslednji bastion. U idućim godinama malo je verovatno da će više od jedne od šest zemalja osnivača EU voditi vlada članice EPP-a.

Odluka birača da kazne CDU/CSU na izborima trebalo bida bude uzbuna za one koji još uvek promišljaju hrišćansku demokratiju i konzervativne vrednosti.

Ipak, ne zabrinjava najviše poraz CDU-a. Zabrinjava teška situacija svih zapadnoevropskih stranaka članica EPP-a. Budući da će levičarski vođa zauzeti nemačko mjesto u Veću EU, hrišćanske demokrate uglavnom će predstavljati vlade iz Srednje Evrope koje su većinom pod pritiskom medija srednje struje i briselskih birokrata. Za razliku od zapadnoevropskih kolega, oni se i dalje drže. To nije slučajno. Oni govore narodu i nastoje ga zastupati. Nasuprot tome, birači su u više slučajeva žestoko kaznili bivše stranke desnog krila koje su se odlučile zaštititi od napada liberala zanemarivši svoje vrednosti i podlegavši levičarskim politikama. U Evropi je CDU bila najveća članica EPP-a koju je levica najmanje napadala i doživela je istu sudbinu kao i ostale zapadnoevropske članice EPP-a.

EPP više ne predstavlja evropske hrišćansko-demokratske birače. EPP pati zbog slabog vođstva i otrovnog okruženja nastalog suparništvom samoimenovanih kandidata. Dok čekamo povratak desničarskih vlada u Italiji i Španiji, Poljska je najveća zemlja s konzervativnim vođstvom. Rumunija će uskoro biti najveća zemlja kojom upravlja vlada EPP-a. Obe se suočavaju sa sve većim pritiskom iz inostranstva.

Perspektive budućnosti Evrope ne mogu biti dalje od vizije zasnovane na hrišćansko-demokratskim načelima. Dok su sadašnji funkcioneri EPP-a delili evropsku desnicu i vlastitu političku porodicu, levica nije imala rezerve u srastanju s ekstremima i prihvatanju radikalnih ideologija. EPP je oslabio, odrekao se političkog identiteta i izgubio uticaj.

Evropskoj desnici treba renesansa!

Lep pozdrav,

Međunarodno veće Fidesza"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.