Al Šabab preti Zapadu

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Šabab preti Zapadu

Somalijska islamistička grupa Al Šabab objavila je video snimak u kome poziva na napade na zapadne tržne centre.

Američki tržni centar u gradu Blumingdejlu jedan je od tržnih centara, čija imena grupa u snimku navodi, pored Vest Edmontona u Kanadi i Oksford strita u Londonu, javio je Foks njuz.

Ministar za unutrašnju bezbednost SAD Džej Džonson pozvao je kupce da budu na oprezu nakon što je američka grupa SITE koja prati aktivnost džihadista na Internetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkrila video snimak, preneo je AFP.

"Rekao bih da ukoliko neko planira da danas ide u 'Mall of America', trebalo bi da budu posebno oprezni", rekao je Džonson za CNN.

Na video snimku, grupa Al Šabab podseća na napad na tržni centar Vestgejt u Najrobiju 2013. u kome je ubijeno više od 60 ljudi, a zatim jedan od maskiranih ekstremista poručuje da bi mete sličnih napada mogli da budu tržni centri u SAD, Kanadi i Britaniji.

Na snimku je prikazana fotografija najvećeg tržnog centra u SAD, zajedno sa GPS kordinatama.

U "Mall of America" navode da su kao odgovor pojačali bezbednost.

Grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za napad na jedan hotel u somalijskoj prestonici u petak u kome je ubijeno 25, a ranjeno 40 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.