Aktivisti zatvorenom u Čečeniji nagradea Vaclav Havel

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivisti zatvorenom u Čečeniji nagradea "Vaclav Havel"

Strazbur -- Nagrada za ljudska prava "Vaclav Havel" pripala je aktivisti Ojubu Titijevu, koji se nalazi u zatvoru u Čečeniji od januara ove godine.

Tu prestižnu nagradu u oblasti ljudskih prava dodeljuje Savet Evrope.

Titijev je šef ogranka ruskog Centra za ljudska prava "Memorial" u Čečeniji, a u njegovo ime nagradu je primio predsedavajući odbora tog centra, prenela je agencija AP.

Organizacija Amnesti internešenel je Titijeva označila kao "jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od najhrabrijih ruskih boraca za ljudska prava", koji više od devet godina vodi kancelariju centra "Memorial" u Groznom.

Na toj dužnosti pre Titijeva bila je Natalija Estemirova, koja je kidnapovana i ubijena 2009. godine. Titijev je šesti dobitnik nagrade Vaclav Havel.

Pre dve godine, 2016, nagrada je otišla u ruke Nadije Murad, pripadnice etničke manjine Jazidi koja govori kurdski jezik, a kojoj je ove godine pripala Nobelovu nagradu za mir, zbog njene borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.