Ako ovo piše na hrani koju kupujete, nemojte je jesti

Izvor: Vesti-online.com, 27.Avg.2016, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ovo piše na hrani koju kupujete, nemojte je jesti

Svakodnevno kupujemo proizvode koji su nam predstavljeni kao sveži, prirodni, pa čak i domaći. Ali samo jedan pogled na deklaraciju proizvoda, na kojoj se nalazi lista sastojaka korišćenih u proizvodnji, dovoljan je da shvatimo kako je reč o marketinškim trikovima.

Na deklaracijama tako pronalazimo nepoznate skraćenice i neobične nazive za koje ne znamo šta znače. Nutricioinstkinja Ivana Bečić izdvojila je neke od naziva koje bi, iako su odobreni za upotrebu u prehrambenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << industriji, trebalo izbegavati.

MSG

Mononatrijumov glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina. Iako tokom decenija upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetno dejstvo na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može uzrokovati simptome poput glavobolje i mučnine.

E951

Veštački zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrednost, a daju intenzivan osećaj slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Ali neki veštački zaslađivači, poput aspartama (E951), zbog potencijalno štetnog dejstva na zdravlje predmet su brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje naučni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo raširena.

Transmasne kiseline

Nastaju delimičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se delimično hidrogenirana ulja nalaze na jednom od prva tri mesta na listi sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine transmasnih kiselina. One imaju nepovoljan uticaj na zdravlje jer povećavaju nivo "lošeg" LDL holesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.

Nitriti i nitrati

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe. U organizmu mogu ometati transport kiseonika u krvi, zato se preporučuje izbegavanje proizvoda koji ih sadrže, a naročito osetljiva grupa su deca.

E102 i E123

Upotreba veštačkih boja poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da uzrokuju različite zdravstvene tegobe. Prilikom izbora proizvoda, prednost uvek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkuma (E100).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.