Ako ne bude dogovora, treba vratiti Herceg-Bosnu

Izvor: B92, 04.Feb.2022, 18:44

"Ako ne bude dogovora, treba vratiti Herceg-Bosnu"

Klub osnivača HDZ-a BiH ocenio je da bi Hrvati u BiH ponovo trebali zatražiti ponovno aktiviranje pozicije pre uspostavljanja entiteta Federacije BiH.

Oni pozivaju na ovu akciju ukoliko se ne postigne dogovor o izbornoj reformi, a Bošnjaci nastave da preglasavaju Hrvate na izborima.

Nakon sednice održane u Mostaru, saopšteno je da se insistira na nastavku pregovora o izmenama i dopunama Izbornog zakona samo u cilju sprovođenja presuda Ustavnog suda BiH i presuda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Istovremeno, smatraju da je potrebno pronaći rešenja o načinu izbora izaslanika u domovima naroda i izboru članova Predsedništva BiH.

Pokušaj dogovora o izbornoj reformi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Neumu, uz posredovanje predstavnika SAD i Evropske unije Metjua Palmera i Anđeline Ajhorst, propao je prošlog vikenda.

Osim promene načina izbora delegata u gornje, nacionalno koncipirane domove naroda Federacije BiH i države i Predsjedništva BiH, bošnjačka strana je insistirala na razgovorima o promeni nadležnosti Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

BiH treba da uskladi svoje izborno zakonodavstvo kako bi se predstavnici manjina mogli kandidovati za najviše funkcije u zemlji u skladu sa zahtjevima presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i spreči preglasavanje manjih naroda.

Željko Komšić je u tri navrata biran za hrvatskog predstavnika, pri čemu su za njega većinom glasali Bošnjaci, a u dva navrata su bošnjačke stranke isključile ključne hrvatske stranke iz izvršne vlasti Federacije, koristeći činjenicu da su Bošnjaci četiri i po puta veći.

"Opšti izbori su zakazani za oktobar ove godine, a izmena Izbornog zakona još uvek nema. Klub osnivača traži da se vrati sve što je oduzeto Hrvatima, što je garantovano Vašingtonskim i Dejtonsko-pariškim sporazumom“, navodi se u saopštenju.

Osnivači HDZ-a BiH tvrdili su da je međunarodna administracija za dve decenije u više navrata menjala Dejtonski i Vašingtonski sporazum, uspostavljajući Federaciju BiH 1994. godine.

Prema njihovim rečima, promene su išle na štetu Hrvata, pretvarajući FBiH u entitet jednog naroda.

Ujedinjenje Herceg-Bosne u Federaciju BiH "Dugo je pređena crvena linija", rekli su predstavnici osnivačkog kluba HDZ BiH i podržali hrvatski pregovarački tim za izborne reforme koji predvodi Hrvatski narodni sabor i predsednik Sabora BiH Dragan Čović.

Prema njima, u slučaju da bošnjačka strana ne prihvati kompromis koji bi Hrvatima garantovao ravnopravan položaj konstitutivnog naroda, onda bi hrvatsko političko rukovodstvo trebalo da donese odluke koje bi se vratile "na političke pozicije na koje smo stupili kao konstitutivni i suvereni narod 1994. Federacija BiH".

Federacija BiH je nastala uz posredovanje SAD, Hrvatske i Turske, kada su se Hrvati i Bošnjaci dogovorili da prekinu rat i uspostave ovaj entitet.

Hrvati su tada ujedinili samoproglašenu Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu u Federaciju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.