Akcija Dinastija - i Srbi među uhapšenim poslastičarima u Galiciji

Izvor: B92, 01.Nov.2020, 22:00

Akcija "Dinastija" - i Srbi među uhapšenim "poslastičarima" u Galiciji

Državljani Srbije N. D. (37) i P. P. (36) uhapšen su u Španiji nakon što je policija u saradnji sa američkom DEA zaplenila 560 kilograma kokaina.

U akciji kodnog naziva "Dinastija", pored naših državljana, uhapšeno je i četvoro državljana Španije. Kako prenosi Glas Galicije, veruje se da je uhapšena kriminalna grupa povezana sa takozvanim balkanskim kartelom.

"Lisice su stavljene pripadnicima bande pod nazivom 'Poslastičari', koja deluje u Rijas Bajkasu u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Galiciji. Grupu predvodi Herardo Rijal Iglesijas (41), moćni narko-bos, koji već 25 godina švercuje drogu u saradnji sa balkanskim kartelom", saopštili su iz španske civilne garde.

Kako dodaju, 560 kilograma kokaina nađeno je u iznajmljenoj kući u Galiciji - vrednost zaplenjene droge može da dostigne cenu od 15 miliona evra.

Španski mediji dalje navode da je grupa je imala odličnu logistiku. Prema njihovim tvrdnjama drogu su dovezli iz Južne Amerike i nameravali su da je kopnenim putem prenesu do krajnjih odredišta.

Za transport su imali dosad neviđeni način, naglašava se.

Kako dalje obašnjavaju španski mediji - nameravali su da pakete kokaina spakuju u pokvaren automobil, koji bi potom natovarili na kamion šlep-službe i tako prevezu do željene destinacije. Bilo je planirano da nekoliko automobila voze ispred i iza kamiona šlep-službe, kako bi mogli da ih upozore na prisustvo policije. Iako su istražitelji ovaj način šverca kokaina nazvali "genijalnim", temeljnim operativnim radom uspeli su da razbiju lanac šverca kokaina.

Prema rečima izvora, dvojica uhapšenih Srba odranije su poznata policiji i imaju debele dosijee.

Grupa je u čitavoj Galiciji imala štekove za skladištenje droge. Pretreseno je sedam imanja u tri grada, a utvrđeno je da su članovi bande imali više firmi, koje su im služile kao pokriće za ilegalni biznis, preneli su mediji i dodali da su zaplenjeni i oružje, telefoni, dokumentacija, automobili i keš.

Prema tvrdnjama španskih medija, članovi bande su međusobno komunicirali isključivo u šiframa, koristeći se kodiranim telefonima i specijalnim računarskim aplikacijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.