Advokatska komora Srbije: Sporazum obesmislio zahtev za povlačenje zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2021, 13:39

Advokatska komora Srbije: Sporazum obesmislio zahtev za povlačenje zakona

Potpisivanjem Sporazuma između Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde otklonjen je razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, ukazao je danas Upravni odbor AKS.

"Ovim Sporazumom konstantovano je da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku neće ići u dalju proceduru i određuje se formiranje nove Radne grupe za izradu teksta Nacrta u kojoj će advokatura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imati 50 odsto članova, čime je potvrđeno da izmene i dopune Zakona neće biti donete bez konsensuza sa advokaturom o svim ključnim pitanjima", navodi UO AKS.

UO AKS navodi da pri takvom stanju stvari, organizovanje daljih protesta protiv spornog Nacrta nema više nikakve veze sa samim tekstom nacrta i borbom za prava građana, već su u funkciji borbe za vlast u komorskim organima.

Takvo ponašanje, UO AKS ocenjuje kao neodgovorno prema advokatima koje ima za cilj da advokaturi suzi polje delovanja, ukloni je iz pregovaračkog procesa i uvede u obustavu rada.

Advokatska komora Srbije ne osporava pravo na javno okupljanje i izražavanje mišljenja, ali ukazuje da stavovi i zahtevi izneti od neformalnih organizatora protesta nisu stavovi Komore.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije poziva advokate Srbije da pruže podršku AKS u njenim naporima da novonastalu situaciju reši u najboljem interesu advokature i gradana Srbije.

Dodaju da će o radu nove radne grupe i toku pregovora sa Ministarstvom pravde obaveštavati advokatsku i širu javnost.

Sporazum je kako podsećaju potpisan 4. juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest advokata u Valjevu zbog izmena Zakona o parničnom postupku

Izvor: N1 televizija, 10.Jun.2021

Odbor advokata Valjeva nema poverenje u sporazum koji je postignut između predstavnika Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde o Nacrtu zakona o parničnom postupku. Zbog toga su danas u 14 sati ispred spomenika Proti Matiji Nenadoviću u Valjevu zakazali protestni skup.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.