Advokatska komora: RTV Pančevo medijski progoni sudiju iz Pančeva

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2017, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatska komora: RTV Pančevo medijski progoni sudiju iz Pančeva

Pančevački ogranak Advokatske komore Vojvodine optužio je danas Radio-televiziju Pančevo da pokušava da zastraši sudiju Stanku Simonović, a preko nje i ostale sudije, što predstavlja “flagrantni pokušaj zastrašivanja nosilaca sudijske vlasti i protivustavni napad na slobodu i nezavisnost sudstva”.

RTV Pančevo je u proteklih nekoliko dana emitovalo seriju tekstova i reportaža u svome programu i na svojoj internetskoj stranici pod nazivima: “Politička presuda Stanke >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Simonović”, “Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?”, “Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu”.

Ovi prilozi emitovani su nakon što je sudija Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović poništila presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković, po tri privatne tužbe funkcionera Srpske napredne stranke.

“Neprimereno, neprofesionalno, neetičko, a pre svega protivzakonito izveštavanje RTV Pančevo, zasnovano na nedozvoljenom komentarisanju sudskih postupaka i odluka, iznošenju neosnovanih optužbi i glasina, objavljivanju ličnih i porodičnih prilika i neovlašćenom objavljivanju fotografija članova porodice sudije Stanke Simonović, predstavlja žigosanje jednog vršioca sudijske funkcije, na čiji rad je svaki uticaj Ustavom Srbije zabranjen, a Krivičnim zakonikom i sankcionisan, pri čemu autor tekstova nije poštovao elementarni nivo svoje zakonske obaveze novinarske pažnje”, piše u saopštenju advokatske komore.

Ocenjuje se da medijski progon sudije Stanke Simonović, koja je ujedno i predsednica Višeg suda u Pančevu, nosi posebnu opasnost, s obzirom da predstavlja “pokaznu vežbu” kojom se svim sudijama, na jasan i nedvosmislen način, demonstrira da su i oni “na nišanu novinarskog pera umočenog u neistinu, a što vodi pravnoj nesigurnosti čitavog društva”.

Advokati su pozvali Ministarstvo pravde i sve državne organe Srbije da preduzmu korake u okvirima svoje nadležnosti kako bi se sankcionisala dela koja je počinio novinar kao autor navedenih reportaža, glavni i odgovorni urednik i javni medij u skladu sa Krivičnim zakonikom i Zakonom o javnom informisanju, a sve advokate, udruženja sudija i novinara, kao i sve građane Srbije pozivamo da javno osude medijski teror koji sprovodi RTV Pančevo.

“Ova hajka nije ništa drugo do direktan atak na Ustav i važeće zakone ove zemlje, kao i na nezavisnost i slobodu kako sudija, tako i svih nas”, piše u saopštenju, koje je preneo portal www.013info.rs.

Viši sud u Pančevu poništio je sve tri presude protiv novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, po kojima je on bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, i vratio ih na ponovno postupanje.

Cvetković je agenciji Beta rekao da će podneti krivične prijave protiv sudije iz Vršca Cvete Kajević Grubišić, koja ga je pred Osnovnim sudom u Vršcu u sva tri predmeta osudila.

Dodao je da će se krivične prijave odnositi na zloupotrebu službenog položaja i na kršenje zakona.

Cvetković je prvostepeno bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS). Cvetković je osuđen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator Srpske napredne stranke (SNS) za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić iz SNS-a, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović.

Dejan Simeunović (40) zvani Simke, funkcioner SNS-a, osuđen je odlukom Apelacionog suda na godinu dana zatvora, jer je 15. novembra 2008. oko 4 sata ujutru ispred kafića “Šestica”, na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Kraljevića Marka u Pančevu, ubio Igora Birtaša, javili su ranije mediji.

Stefan Cvetković je ranije prijavio policiji Branka Malovića za pokušaj iznude.

Predrag Belić zvani Baki bio je hapšen tokom akcije “Sablja” 2003. zbog dilovanja droge i iznude, a prema evidenciji suda u Pančevu bio je u zatvoru još dva puta zbog pretnj i ugrožavanja bezbednosti, pisali su ranije mediji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.