NUNS i NDNV: RTV Pančevo u službi naprednjačke vlasti

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS i NDNV: RTV Pančevo u službi naprednjačke vlasti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas od državnih organa da, kako je navedeno, "hitno zaustave protivzakonitu i neljudsku hajku" koju RTV Pančevo, vodi protiv sudije pančevačkog Višeg suda Stanke Simonović.

NUNS i NDV su u zajedničkom saopštenju ocenili da je RTV Pančevo pod "direktnom i neskrivenom kontrolom Srpske napredne stranke".

"Zahtevamo i od međunarodnih organizacija da se odrede >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prema ovom progonu koji je započeo nakon što je sudija Simonović poništila nerazumne, drakonske presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je, po tri privatne krivične tužbe funkcionera SNS-a, na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar Stefan Cvetković", navela su novinarsa udruženja.

NUNS i NDNV smatraju da je poništavanje presuda vršačkog suda, koje su u potpunoj suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, bio primer dobre i jedino pravedne i zakonite sudske odluke.

Udruženja ukazuju da je "zastrašujuća činjenica da se svako u Srbiji ko profesionalno obavlja svoj posao kad-tad nađe na udaru jezovite medijske kampanje čija je svrha – zastrašivanje i 'upodobljavanje' ".

NUNS i NDNV smatraju da "kampanja RTV Pančeva predstavlja napad na slobodu i nezavisnost sudova, da je njome prekršen čitav niz zakona, kao i da je u prilozima pod nazivima "Politička presuda Stanke Simonović", "Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?" i "Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu" – Kodeks novinara Srbije bačen pod noge.

"Da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) funkcioniše i da i ono nije stavljeno u službu vlasti – RTV Pančevu bi samo zbog ovoga morala da bude oduzeta dozvola za emitovanje, iako je to samo jedan segment nezakonitog i neprofesionalnog izveštavanja ovog medija", smatraju novinarska udruženja.

NUNS i NDNV podsećaju da je novinar Stefan Cvetković po presudi Osnovnog suda u Vršcu bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, kao i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Ranije danas pančevački ogranak Advokatske komore Vojvodine optužio je Radio-televiziju Pančevo da pokušava da zastraši sudiju Stanku Simonović, a preko nje i ostale sudije, što predstavlja "flagrantni pokušaj zastrašivanja nosilaca sudijske vlasti i protivustavni napad na slobodu i nezavisnost sudstva".

RTV Pančevo je u proteklih nekoliko dana emitovalo seriju tekstova i reportaža u svome programu i na svojoj internet stranici. Ti prilozi emitovani su pošto je sudija Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović poništila presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković, po tri privatne tužbe funkcionera Srpske napredne stranke.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

NUNS i NDNV: RTV Pančevo u službi naprednjačke vlasti

Izvor: Beta, 16.Apr.2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas od državnih organa da, kako je navedeno, "hitno zaustave protivzakonitu i neljudsku hajku" koju RTV Pančevo, vodi protiv sudije pančevačkog Višeg suda Stanke Simonović.NUNS i NDV su u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.