Advokati završili protest. Za danas

Izvor: Mondo, 20.Okt.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati završili protest. Za danas

Protest advokata ispred zgrade Vlade Srbije završen je danas, uz poruku da žele da pregovaraju sa nekim "razumnim".

Foto: Fonet

Pred zgradom Vlade Srbije na protestnom skupu okupili su se danas advokati, koji su već mesec dana u štrajku.

Oni su poručili da su diskriminisani i da se na njih vrši pritisak kroz novo oporezivanje i Zakon o javnom beležništvu.

Ovde je više hiljada advokata, Aleksandre Vučiću ne dajte da Vas brukaju nekompetentni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekao je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Ðorđević, koji je izneo niz primedbi na račun ministra pravde Nikole Selakovića.

Ðorđević je rekao da advokati traže "nekog razumnog" i da će takvom vrlo brzo objasniti gde je prema njima učinjena greška.

Advokati #protestpic.twitter.com/gyTGpHTCej

— Rade Maroevic (@Maroevic) October 20, 2014

Za pet minita rešiće se problem, ocenio je on.

Predsednik advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je da je ovo način na koji se osvajaju sloboda i pravda i da to čine u ime građana.

Advokati su nosili transparente sa imenima gradova odakle dolaze, među kojima su Vranje, Kragujevac, Šabac, Čačak.

Takođe su doneli i parole na kojima piše "Tebi su ruke u medu", "Neznanje ne opravdava", "Bogat, bogatiji, notar", "Dok Ustav ne važi, mi smo na straži".

U trenutku kad je Ðorđević pominjao ministra Nikolu Selakovića, okuljeni su skandirali: "Ostavka, ostavka!"

Advokat iz Beograda Svetozar Vujačić apelovao je danas na kolege da što pre prekinu štrajk a rešenje svojih zahteva sačekaju radno, kako zbog interesa klijenata, tako i jer je brojnim advokatima ugrožena egzistencija.

"Ovakvo stanje je neizdrživo. Ova obustava rada advokata traje predugo, za beogradske advokate danas je 40. dan. Zbog obustave trpe svi - i naši klijenti, sami advokati, ministarstvo pravde, pravosuđe, i na kraju država. Kada zbog jedne obustave rada svi trpe jasno je da ona nije osnovana", rekao je Vujačić Tanjugu.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je nakon održanog protesta da ne ignoriše probleme i zahteve advokata u Srbiji, već upravo obratno - da je otvoreno za dijalog i konstruktivno rešavanje svih problema u institucijama i bez ucena.

Takođe je ponovo pozvalo advokate da prekinu štrajk i da se vrate u sudnice, i tako omoguće građanima Ustavom zagarantovanu zaštitu ljudskih prava.

Sa druge strane Ministarstvo je apelovalo na advokate da nastave razgovore i, kako se napominje, putem dijaloga, a ne ucenjivanja doprinesu pronalaženju rešenja.

Foto: Fonet

Skup je nazvan "Ćutanjem na ćutanje", a, osim kratkih obraćanja Šoškića i Ðorđevića, nisu predviđeni drugi govori, dok, kako navode, vlasti na njihove zahteve ćute.

Za vreme protesta advokata saobraćaj u centru grada bio je gotovo paralisan.

Gradski prevoz zbog ovog protesta bio je zaustavljen od podneva na sledećim linijama: 2, 3, 7, 9L, 12, 40, 41, 23, 37, 74, 78 i 83.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.