Advokati u štrajku, pravosuđe staje

Izvor: B92, 17.Sep.2014, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati u štrajku, pravosuđe staje

Advokati u Srbiji od danas stupaju u štrajk dok se ne ispune njihovi zahtevi za umanjenje paušalnog poreza i dok se ne izmeni više zakona.

Odluku da se štrajku kolega u Beogradu priključe svi advokati u zemlji donela je Skupština Advokatske komore Srbije u subotu 13. septembra.

To znači da advokati neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja, niti će obavljati druge pravne poslove, sem onih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Kako je u subotu saopštila Advokatska komora Srbije, oni traže da osnovica za obračun poreza bude deset odsto manja od one koja je utvrđena 2013. godine.

Odlukom Ministarstva finansija, kako su ranije isticali u Komori, advokatima je ove godine povećan paušalni porez od 100 do 300 odsto.

Komora je zatražila i smenu ministra pravde Nikole Selakovića, zbog kako su naveli, neuspele reforme pravosuđa, predloženih neustavnih zakona, ali i činjenice da nije ispunio obećanje dato advokaturi - da neće biti diskriminisani u odnosu na javne beležnike.

Zato od Ministarstva pravde zahtevaju da hitno predloži izmene zakona o javnom beležništvu, o prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku i overi prepisa, tako što će se omogućiti da javni beležnici samo overavaju sva dokumenta koje sačini advokat.

To je drugi put ove godine da advokati u zemlji štrajkuju. Prvi put su obustavili rad od 18. juna do 2. jula i tada je dogovoreno da se formira mešovita radna grupa koja će rešiti pitanje povećanja poreza.

Nezadovoljni radom te grupe, beogradski advokati započeli su štrajk ponovo 10. septembra, a od danas će im se priključiti i ostale kolege u zemlji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.