Advokat policajaca traži skidanje oznake tajnosti sa slučaja Potočari

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jan.2017, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat policajaca traži skidanje oznake tajnosti sa slučaja Potočari

Pravni zastupnik dvojice policajaca koji su pritvoreni zbog sumnje da su odali službenu tajnu o njihovim aktivnostima tokom posete premijera Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015, advokat Vladimir Todorić podneo je danas zahtev za izuzeće tužiteljke iz slučaja i zatražio skidanje oznake poverljivosti sa tog predmeta.

Kako je prenela televizija N1, Todorić je skidanje oznake poverljivosti sa predmeta tražio "jer je tužiteljka odluku o tajnosti donela pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je bilo ko dao iskaz".

On je rekao za tu televiziju da je podneo zahtev za izuzeće zamenice javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva Radmile Jovanović, jer kako je dodao, tužilac mora da nude nezavisan, a ona je imala upaljač sa oznakom Srpske napredne stranke i prigodnom porukom.

"Tužilac ne sme biti član nijedne političke partije, niti da ima stranački propagandni materijal na radnom mestu, poput upaljača", ističe Todorić.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je 2. januara pritvor do 30 dana dvojici bivših i sadašnjih pripadnika MUP-a Srbije koji su prethodno saslušani zbog sumnje da su odali službenu tajnu koja se tičenjihovih aktivnosti u Potočarima.

Pritvor je određen zbog opasnosti da u nastavku procesa oni mogu da utiču na svedoke.

Sindikat policije "Sloga" saopštio je prethodno da je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu završeno saslušanje Trbovića i Dumanovića, nakon čega je predmet proglašen tajnim, što znači da ono o čemu se govorilo prilikom saslušanja ne može biti objavljeno.

Dumanović i Trbović su u izjavama za Al džaziru 11. oktobra naveli da su kao policajci, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja upućeni na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015, prilikom posete Vučića komemoraciji srebreničkim žrtvama.

Domaći mediji navode da su oni radili u Odeljenju za opservacije i dokumentovanje Uprave kriminalističke policije, a da je Trboviću u međuvremenu prekinut radni odnos dok je Dumanović sada policajac u Pančevu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.