Advokat Vlajić: Odlukom suda Ivan Todosijević je slobodan čovek

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 12:18

Advokat Vlajić: Odlukom suda Ivan Todosijević je slobodan čovek

Ivan Todosijević je oslobođen optužbi za "podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti", zbog izjave da je masakr u Račku izmišljen.

To je odluka Vrhovnog suda u Prištini, potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić.

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević oslobođen je optužbe da je počinio krivično delo "podstrekavanja etničke mržnje i netrepeljivosti" zbog izjave da je masakr u Račku izmišljen, odlučio je Vrhovni sud u Prištini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Branilac Ivana Todosijevića advokat Nebojša Vlajić potvrdio je RTS-u da je njegov branjenik slobodan čovek nakon odluke Vrhovnog suda.

U martu ove godine Todosijeviću je stigao poziv na izdržavanje kazne zatvora od godinu dana, na koju je osuđen u ponovljenom sudskom postupku u Prištini.

Nakon poziva, advokat Vlajić se ponovo obratio Vrhovnom sudu sa zahtevom za zaštitu zakonitosti. Vrhovni sud je prethodno vratio suđenje na ponovni postupak, a pošto je Todosijević osuđen na dve godine zatvora.

"Nakon pet presuda, Todosijević je slobodan čovek, a ono što je rekao ne predstavlja govor etničke mržnje već slobodno izraženo mišljenje", ocenio je Vlajić i dodao da je odlukom suda potvrđeno ono što je on tvrdio od samog početka ovog postupka.

"Ovde se radilo o pravu na drugačija mišljenja, na slobodu mišljenja i izražavanja, te da naša mišljenja o istorijskim događajima ne podležu proveri da li su istinita ili nisu. Mi imamo pravo da, o događajima iz prošlosti mislimo šta god želimo, bez obzira na to da li se to sviđa većini ili manjini ili bilo kome", rekao je Vlajić.

Ivan Todosijević, prvostepeno je prvi put osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.