Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske: Vlada Crne Gore kupuje vreme da prevari crkvu i to ne samo SPC!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2020, 15:10

Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske: Vlada Crne Gore kupuje vreme da prevari crkvu i to ne samo SPC!

Ukoliko su verske zajednice upkos aktivnostima koje se sprovode na njihovu štetu, spremne da nekome veruju na reč da su sigurni, neka im je Bog u pomoći

Uprava za imovinu do kraja meseca trebalo bi na osnovu spornog Zakona o slobodi veroispovesti da prikupi podatke o tome koliko ima verskih objekata u Crnoj Gori i na koga su upisani, rekao je direktor Uprave Blažo Šaranović, dodajući da prve analize pokazuju da je verska imovina u Crnoj Gori većinom upisana na delove verskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zajednica. Kako je analiza podataka u toku, u Upravi još nisu utvrdili da li je bilo nezakonitih upisa.

Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić komentarišući izjavu Šaranovića rekao je da se nesumnjivo potvrđuje da Vlada Crne Gore u punom kapacitetu sprovodi Zakon o slobodi veroispovesti.

-I u tom svetlu treba tumačiti njihovu iskrenost kada kažu da žele kompromisno rešenje spora koji su sami prouzrokovali donošenjem neustavnog Zakona kojim planiraju da nasilno otmu hramove SPC u Crnoj Gori. Oni odvlače pažnju Crkve sa sprovođenja zakona na kome intenzivno i ubrzano rade istovremeno ostavljajući utisak da žele kompromisno rešenje, kako bi kupili dragoceno vreme da Crkvu prevare, tako što će u vreme počinjanja tih razgovora neustavni Zakon o slobodi veroispovesti već značajno biti primenjen, kada se može očekivati da će predstavnici Vlade reći da je zakon već u primeni i da nemaju prostora za kompromisno rešenje. Crkva ne sme zapasti u zamku takve prevare, i mi vidimo aktivnosti vlade koje preduzimaju u tom pravcu sa krajnjimim ciljem da hramovi na prevaran, i protivustavan način bez sudskih postupaka, pred redovnim sudovima budu preuknjiženi sa crkve na vlast da bi se dalje ti hramovi oskrnavili, komercijalizovali i obesvetili. Prema tome izjava Šaranovića potvrđuje primenu skandaloznog Zakona o slobodi veroispovesti u punom obimu iz čega proističe da je moja ranija ocena cilja navodnih pregovora koje fingira Vada bila u potpunosti verodostojna i opravdana - kaže Kavarić.

- Takođe je primetno iz izjave Šaranovića da Vlada prilikom popisa imovine, odnodno primene Zakona popisuje i hramove Rimokatoličke crkve i Islamske zaednice, a što je kontradiktorno sa obećanjima koja su dali tim verskim zajednicama - dodao je.

- Naime, njima je obećano da njihovu imovinu neće dirati i da su oni zaštićeni ugovorima iako smo ih upozoravali da će se zakon primeniti i na njih, jer onaj koji je spreman da otme od svoje crkve u nedostatku i pomanjkanju drugih hramova i lokacija neće poštedeti ni druge verske zajednice. Odnosno, onome kome nije sveta svoja svetinja, još manje će mu biti sveta tuđa. A ukoliko su ove verske zajednice upkos aktivnostima koje se sprovode na njihovu štetu, spremne da nekome veruju na reč da su sigurni, neka im je Bog u pomoći - zaključio je Kavarić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.