Abas pozvao UN da suspenduju Izrael na 75. godišnjicu Nakbe

Izvor: Beta, 15.Maj.2023, 22:31

Abas pozvao UN da suspenduju Izrael na 75. godišnjicu Nakbe

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas Ujedinjene nacije da suspenduju članstvo Izraela zbog "agresije" i "okupacije" palestinskih teritorija.On je to rekao na prvoj zvaničnoj komemoraciji u UN palestinskog egzodusa sa današnje teritorije Izraela, dan posle 75. godišnjice osnivanja te zemlje, koji Palestinci zovu Nakba, što znači katastrofa, u prevodu sa arapskog jezika.Stotine hiljada Palestinaca su pobegle ili su proterane iz svojih domova na teritoriji sadašnjeg Izraela posle osnivanja jevrejske države 14. maja 1948.U novembru prošle godine usvojena je rezolucija da 15. maja bude održana komemoracija u sedištu UN u Njujorku."Mi sada zvanično zahtevamo u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama (UN) da osiguramo da Izrael poštuje te rezolucije ili da se izraelsko članstvo u UN suspenduje", rekao je Abas u jednočasovnom govoru na komemoraciji, preneo je AFP.Abas, čija zemlja ima status posmatrača u UN, optužio je Izrael da "nikada nije ispunio svoje obaveze i preduslove za članstvo u organizaciji".On je rekao da je od oko 1.000 rezolucija koje su usvojili Generalna skupština, Savet bezbednosti i Savet za ljudska prava UN od osnivanja Izraela do danas nijedna nije ispunjena."Nakba nije počela 1948. i nije prestala posle toga. Izrael okupaciona sila nastavlja svoju okupaciju i agresiju protiv palestinskog naroda, nastavlja da ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Abas pozvao UN da suspenduju Izrael na 75. godišnjicu Nakbe

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Maj.2023

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas Ujedinjene nacije da suspenduju članstvo Izraela zbog "agresije" i "okupacije" palestinskih teritorija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.