AP: Hladnoća nova prepreka za migrante na granici BiH i HR

Izvor: B92, 20.Nov.2018, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Hladnoća nova prepreka za migrante na granici BiH i HR

Migranti na granici sa BiH i Hrvatskom suočavaju se sa novom preprekom - hladnoćom, piše AP.

AP ističe da se stotine migranata nalazi u improvizovanim kampovima, među kojima je i onaj u Velikoj Kladuši, bez grejanja i bilo kakvih uslova za život.

"Jako je hladno kod granice BiH i Hrvatske i ništa zaista ne može da ugreje migrante, koji su tu postavili kampove", navodi AP.

Posle blage zime, vremenski uslovi na Balkanu su se pogoršali, konstatuje američka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija ističući da je približavanje još jedne zime najavilo težak period za migrante, "zaglavljene u regionu dok pokušavaju da stignu do zapadne Evrope".

"Stotine migranata nalazi se u improvizovanim kampovima, a nemaju ni grejanje ni uslove za život. Neki beže od ratova u svojim otadžbinama na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji. Drugi su otišli zbog siromaštva, nedostatka slobode ili nade u bolju budućnost", ukazuje agencija.

Kao primer jednog takvog kampa, navodi onaj u Velikoj Kladuši, na severozapadu BiH, koji je udaljen samo kilometar od dobro zaštićene granice, gde desetine migranata "dane i noći" provodi u pokušaju da pređu u Hrvatsku, zemlju članicu Evropske unije.

"Posle dugih putovanja, mnogi migranti nemaju zimsku obuću, tople čarape, kape ili rukavice. Oko sebe ogrću ćebad, ostavljajući jedva vidljiva lica. Za vreme ručka, oni u redu čekaju topli obrok, koji obezbeđuju humanitarne grupe", opisuje agencija.

Navodi i da se pojedini žale da su im ruke poplavele od hladnoće i da ne znaju šta da rade.

AP ističe da vlasti u BiH imaju poteškoće da pronađu smeštaj migrantima u zemlji, kao i da neki od njih odbijaju da idu u kampove koji su pod kontrolom vlade, želeći da okušaju svoje šanse na granici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.