AP: Da li je Kim prešao crvenu liniju i šta dalje?

Izvor: B92, 04.Jul.2017, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Da li je Kim prešao "crvenu liniju" i šta dalje?

Ukoliko je tvrdnja Severne Koreje da je testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu istinita, onda su prešli "crvenu liniju", navodi agencija AP.

Agencija navodi da su mnoge države postavile "crvenu liniju", upozoravajući da bi u tom slučaju moglo doći do nuklearne katastrofe.

Kao što je i uvek slučaj sa Severnom Korejom, teško je reći koliki je jaz između retorike i realnosti, ocenjuje AP u tekstu.

Analitičari veruju da bi poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << testirana raketa mogla da pogodi Aljasku, što jeste napredak u odnosu na prethodne testirane rakete, međutim daleko je od tvrdnje Severne Koreje da mogu da napadnu bilo koju tačku na zemlji.

Skeptičari su se zapitali kako je moguće da Severna Koreja ovlada tako komplikovanom tehnologijom nakon samo jednog testa, navodi AP.

Imajući to sve u vidu, poruka Severne Koreje je jasna: ukoliko ne bude zaustavljena, pitanje je vremena kada će postići svoj cilj da može da napadom pogodi bilo koji deo SAD, zaključuje AP.

Proba je sprovedena na dan kada se u SAD obeležava nacionalni praznik Dan nezavisnosti i nekoliko dana posle sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i njegovo južnokorejskog kolege Mun Džae-ina koji je bio posvećen pretnji iz Severne Koreje.

Testiranje je nadgledao lider Severne Koreje Kim Džong Un, prenosi Rojters.

Nakon što je Severna Koreja lansirala novu balističku raketu američki predsednik na Tviteru napisao da Kina "jednom za svagda treba da okonča te gluposti".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li je novim testom Severna Koreja prešla CRVENU LINIJU?

Izvor: Blic, 04.Jul.2017

Ukoliko je tvrdnja Severne Koreje da je danas testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu istinita, onda su prešli "crvenu liniju" koju su mnoge države postavile, upozoravajući da bi u tom slučaju moglo doći do nuklearne katastrofe, navodi agencija AP...Kao što je i uvek slučaj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.