AMNESTI UPOZORAVA Islamska država dobija oružje iz čak 25 zemalja

Izvor: Blic, 08.Dec.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMNESTI UPOZORAVA Islamska država dobija oružje iz čak 25 zemalja

Neodgovorne isporuke oružja namenjenog Iraku glavni su izvor iz kojega se naoružava teroristička organizacija Islamska država, objavila je u ponedjeljak uveče organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešenal", koja je apelovala na hitno uspostavljanje striktne kontrole oružja.

- Velike količine oružja i različite vrste koje koristi ova oružana organizacija pokazuju kako nesmotrena trgovina oružjem pomaže zločine masovnih razmera - izjavio je jedan od istraživača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Amnestija" Patrik Vilken.

Velike količine stranog oružja kojeg se dokopala Islamska država kada je 2014. osvojila drugi po veličini irački grad Mosul poslužile su za osvajanje drugih delova zemlje i zločine protiv civila, navodi se u izveštaju.

Džihadisti su uspeli da se domognu i velikih količina oružja preuzimajući kontrolu nad iračkim policijskim i vojnim uporištima poput Faludže, Saklavije i Ramadija na zapadu, Tikrita na severu, kao i u Siriji.

Samo prilikom operacija protiv vladinih snaga u Ramadiju, sedištu pokrajine Al-Anbar, ID se domogla više od 100 oklopnih borbenih vozila, uključujući tenkove.

Alarm izaziva i činjenica da Islamska država koristi oružje i municiju koje dolazi iz najmanje 25 zemalja, od čega dobar deo iz Rusije odakle dolazi poznati "kalašnjikov", ali i iz Velike Britanije čije je oružje tokom invazije na Irak u velikim količinama stiglo u Irak, navodi se u izveštaju "Amnestija".

Među oružjem koje islamisti koriste ima i oružja bivše JNA, koje je stiglo iz Hrvatske, kao i američkih "M16" pušaka, austrijskih snajpera i belgijskih automatskih pušaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.