AMERIKA U VELIKOM STRAHU: Pokreću operaciju protiv Rusije, Irana i Kine

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2023, 20:35

AMERIKA U VELIKOM STRAHU: Pokreću operaciju protiv Rusije, Irana i Kine

Ministarstvo pravde SAD objavilo je danas da se vodi krivična istraga o nelegalnom protoku osetljive tehnologije u Rusiju, Kinu i Iran, preneo je AP.

U pitanju su "Eplov" softverski kod za automatizovane automobile, kao i materijal za pravljenje projektila.  

Neke od navodnih krađa stare su nekoliko godina, ali američki zvaničnici u prvi plan stavljaju slučajeve radne jednice napravljene ove godine, sa ciljem da zaustave transfer robe u strane zemlje.    
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Posvećeni smo tome da učinimo sve što možemo da sprečimo da ove napredne alatke padnu u ruke rivala koji upravljaju njima tako da predstavljaju pretnju, ne samo američkoj bezbednosti, već i demokratskim vrednostima širom sveta - rekao je pomoćnih generalnog tužioca Metju Oslen. 

U jednom od slučaja iz Los Anđelesa, optužen je bivši softverski inženjer "Epla" da je uzimao vlasničke podatke automatizovanih automobila tokom njegovog poslednjeg dana rada u kompaniji 2018. godine. 

On se, potom, ukrcao na let za San Francisko, a onda je otišao za Kinu, u noći kada su agenti FBI pretresali njegovu kuću. 

U nekim slučajevima dolazilo je do hapšenja, pa je tako jedan od osumnjičenih Liming Li (64) uhapšen ranije ovog meseca zbog optužbe da je ukrao stotine hiljada osetljivih podataka od njegovog kalifornijskog poslovođe, uključujući i tehnologiju koja se može koristiti za razvoj nuklearnih podmornica i vojnih aviona, kao i da je te podatke iskoristio da pomogne kineskim firmama.    

U Arizoni su uhapšena dvojica ruskih državljana, Oleg Sergejevič Pacula i Vasilij Sergejevič Besedin, zbog optužbi da su nameravali da šalju delove aviona ruskim aviokompanijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD SPROVELE ISTRAGU! U toku provera nelegalnog protoka osetljive tehnologije u Rusiju, Kinu i Iran

Izvor: Blic, 16.Maj.2023

Ministarstvo pravde SAD objavilo je danas da se vodi krivična istraga o nelegalnom protoku osetljive tehnologije u Rusiju, Kinu i Iran, preneo je AP. U pitanju su "Eplov" softverski kod za automatizovane automobile, kao i materijal za pravljenje projektila.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.