AMERIKA RANJIVA PRED NAJNOVIJIM RUSKIM NAORUŽANJEM Puškov otkrio tri razloga zašto je Bajdenu potreban susret sa Putinom

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021, 11:10

"AMERIKA RANJIVA PRED NAJNOVIJIM RUSKIM NAORUŽANJEM" Puškov otkrio tri razloga zašto je Bajdenu potreban susret sa Putinom

Dvojica lidera su prošle nedelje održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika

Ruski senator Aleksej Puškov smatra da postoje tri razloga zbog kojih je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu potreban susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pre svega, ta inicijativa je, prema mišljenju Puškova, povezana sa eskalacijom napetosti u Donbasu jer bi posledice mogle da se odraze i na Vašington.

- Bajden verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << strahuje od pogoršanja situacije u Donbasu do nivoa vojnog sukoba u kojem SAD neće moći da ratuju na strani Ukrajine. Svojevremeno je Kijev krenuo u takav konflikt i pretrpeo ozbiljan neuspeh. Repriza, uz još negativnije potencijalne posledice po Ukrajinu, bila bila bi jak udarac i na pozicije SAD što Bajden nastoji da izbegne - ocenio je Puškov.

Pored toga, američki predsednik sagledava ranjivost svoje zemlje pred najnovijim ruskim naoružanjem i njegova molba da se "ne preteruje" sa kontramerama zbog sankcija dokaz je da postoji želja da se nastavi dijalog.

I treće, dodao je Puškov, u susretu sa Putinom američki lider vidi mogućnost da vrati Rusiju u "veliku osmorku" (G8), pri čemu bi Bajden tražio određene ustupke od Moskve, konkretno - odustajanje od podrške samoproglašenim republikama u Donbasu.

Rusija je, međutim, u više navrata istakla da nije zainteresovana za taj format, podseća senator.

Podsetimo, Putin i Bajden su prošle nedelje održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika.

Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak "u trećoj zemlji".

Dva dana nakon toga, Bajdenova administracija je uvela je nove sankcije Rusiji -  na listi je šest ruskih tehnoloških kompanija, a deset ruskih diplomata će biti proterano.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

KURCU BI TO BILA VELIKA ČAST: Kancelar otkrio zašto bi voleo da se Putin i Bajden sastanu u Austriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021

Ruski predsednik i njegov američki kolega su prošle nedelje održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika..Austrija će smatrati velikom čašću ukoliko predsednici Rusije i SAD odluče da se susretnu u Beču, rekao je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc, javlja TAS...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.