Izvor: B92, 17.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"AMERIKA NE CEZNE ZA NOVIM VOJNIM ANGAZOVANJEM NA BALKANU"

Velika Britanija ponovo je u nedelju ponudila specijalizovanu vojnu obuku makedonskoj vojsci za borbu protiv albanskih ekstremista. Sestoclani britanski tim radio bi sa patrolama koje deluju ispred 'prvih redova' i obezbedjuju podatke o neprijateljskim polozajima. Britanske trupe, medjutim, ne bi bile umesane u vojne operacije rekao je portparol britanskog ministarstva odbrane. Istovremeno iz SAD stize poruka da americki vojnici nece ucestvovati u misiji razoruzavanja albanskih pobunjenika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Makedoniji koju je zatrazio predsednik Boris Trajkovski, prenosi iz Vasingtona dopisnik agencije SENSE Slobodan Pavlovic.

Prosle nedelje na sastanku u Londonu izaslanik Stejt departmenta Dzejms Perdju obavestio je zapadne kolege da Amerika u principu podrzava akciju razoruzavanja albanskih ekstremista u Makedoniji, ali da svoje evropske saveznike iz NATO vidi kao jedino moguce izvodjace radova u toj operaciji. Zahtev iz Skoplja izgleda mozda kao jednostavan zadatak, medjutim to bi predstavljalo znacajnu prekretnicu, a mi nesto ne ceznemo za novom prilikom za vojnim angazovanjem na Balkanu, izjavio je tim povodom za 'Njujork tajms' predstavnik Busove admistracije. On je upozorio da bi se na ukljucivanje americkih vojnika u razoruzavanje albanskih vojnika u Makedoniji, mogle da se nadovezu druge pratece akcije, a da se sve to zavrsi nekom novom mirovnom operacijom, poput onih koje su vec u toku u Bosni i na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.