AMERIKA DALA ZELENO SVETLO: Na Tajvanu slave, Stejt department doneo krupnu odluku, Pentagon potvrdio

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 07:38

AMERIKA DALA ZELENO SVETLO: Na Tajvanu slave, Stejt department doneo krupnu odluku, Pentagon potvrdio

Kina vidi Tajvan kao deo svoje teritorije i od toga neće odustati

Stejt department odobrio je prodaju municije i logistički aranžman Tajvanu u dva odvojena ugovora, u vrednosti do 440 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Tajvan je zatražio kupovinu municije kalibra 30 milimetara, uključujući visokoeksplozivne zapaljive metke, višenamenske metke i metke za obuku, po procenjenoj ceni od 332,2 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izvođači ovih ugovora su kompanije "Alijant teksistems operejšons" i "Dženeral dajnamiks", piše Rojters.

Uz prodaju municije, Tajvan je zatražio i logistički aranžman, čija je procenjena vrednost 108 miliona dolara, saopštio je Pentagon, koji uključuje kupovinu rezervnih delova za vozila, naoružanje i druge prateće elemente sistema naoružanja, navodi se u saopštenju. Agencija Pentagona za odbrambenu i bezbednosnu saradnju u četvrtak je obavestila Kongres o mogućoj prodaji.

Ministarstvo odbrane Tajvana, u saopštenju od petka, navelo je da će ova prodaja povećati "otpornost ostrva" na kineske "vojne pretnje i taktiku sive zone", za koje se tvrdi da predstavljaju "ozbiljne pretnje Tajvanu."

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je Kina nastavila da koristi taktiku "sive zone", uključujući slanje dronova, balona i ribarskih čamaca u oblasti blizu Tajvana.

Kina vidi Tajvan kao deo svoje teritorije, dok ostrvo tvrdi da je suverena država. SAD nemaju zvanične diplomatske veze sa Tajvanom ali mu prodaju oružje u okviru Zakona o odnosima sa Tajvanom, prema kojem su Sjedinjene Države obavezne da pomognu ostrvu u slučaju napada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.