AMERIČKI NAUČNICI FRAPIRALI SVET: Otkriven čudan mehanizam unutar ljudskog oka, izaziva privremeno SLEPILO! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2021, 21:23

AMERIČKI NAUČNICI FRAPIRALI SVET: Otkriven čudan mehanizam unutar ljudskog oka, izaziva privremeno SLEPILO! (VIDEO)

Istraživanje putem eksperimenta je sprovela grupa naučnika sa Univerziteta u Ročesteru u SAD

Naučnici su otkrili čudan mehanizam unutar oka, tzv. "privremeno slepilo" koji radi poput teleskopa. Ljudsko oko neprestano modifikuje i preispituje ono što vidimo oko sebe, kroz veoma složen niz procesa koje sprovodi ovaj jedinstveni kružni organ, koji obezbeđuje jedno od najvažnijih ljudskih čula.

Istraživanje, koje je sprovela grupa naučnika sa Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Ročesteru u SAD, fokusiralo se na veoma malu i osetljivu oblast kod ljudi, koju naučnici nazivaju foveola, što je mali deo mrežnjače koji koristimo da vidimo samo sitne detalje.

Foveola se nalazi unutar regiona koji se zove makula, deo žućkastog konusa ispunjen fotoreceptorima, samo oko 0,35 mm u prečniku i smešten u centru foveole, sadrži samo konusne ćelije i konusni deo Milerovih ćelija, koji ima konusne receptore koji su duži, tanji i gušći od bilo koje druge lokacije u mrežnjači, što ovoj oblasti daje mogućnost da ima najveću oštrinu vida u oku.

Na primer, kada tražimo nekoga u gomili ili pokušavamo da vidimo saobraćajni znak na putu iz daljine, to je tačka na koju se oslanjamo.

Oko pravi brze nevoljne pokrete, klasifikovane kao trajni pokreti, naučnici ih nazivaju "mikrosakadama", donekle sličnim brzim tremorima, a obično se javljaju dok fiksiramo pogled ka određenom mestu i javljaju se kod većine životinja koje imaju sistem vida sličan ljudskom oku, kao što su psi i mačke.

Nova studija, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu "PNAS", pokazala je da je ovaj minutni i veoma mali pokret za koji ne osećaju svi odgovoran za "privremeno ometanje našeg vida", što izgleda da generalno poboljšava vid, a ne obrnuto.

Novo istraživanje pokazuje kako ove promene koje se dešavaju u tom regionu takođe uključuju veoma kratak period "slepila" kada nam je vid automatski blokiran.

- Naši rezultati pokazuju da se centar vida podvrgava drastičnim i brzim prilagođavanjima svaki put kada preorijentišemo naš vid - a ta prilagođavanja se dešavaju u periodu kada oko ulazi u ovu privremenu fazu "slepila" - kaže istraživač.

Šest dobrovoljaca u studiji, tokom praktičnog eksperimenta, pokušali su da pronađu "buve" koje su skakale na "krzno" na ekranu računara. Dobrovoljci su zapravo gledali samo tačke na pozadini napravljenoj od prirodnih predmeta koji oponašaju životinjsko krzno, ali su pritisnuli dugme na kontrolnoj tabli čim su videli da "buve" skaču.

Naučnici su koristili skener oka da snime ovaj trzaj oka kod učesnika dok su gledali u "buve" i primetili da dobrovoljci nisu mogli da vide digitalne buve direktno pre i posle direktnog okretanja očiju, pa čak i kada su gledali direktno u njih, sve do treptanja oka.

- Moguće je da do ovog kratkog gubitka vida dođe tako da ne vidimo da se slika sveta menja dok pomeramo oči, što znači da oko potiskuje proces percepcije, pa je tako naš vizuelni sistem u stanju da uspostavi stabilnu percepciju - kaže istraživač.

Skeniranje oka otkrilo je da se vid brzo poboljšao u centru oka posle ovih kratkih epizoda slepila, a zatim nastavio da se poboljšava u celini posle eksperimenta. Ovi mali trenuci slepila nastaju tako brzo da osoba nije svesna njihovog pojavljivanja i ne shvata sve mikroskopske promene vida koje se dešavaju dok gleda oko sebe, piše Sputnik Arabic.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.