ALBANCI SKRNAVE VISOKE DEČANE: Srpska svetinja IZUZETNO UGROŽENA, ministarstvo PISALO UNESKU

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2020, 12:40

ALBANCI SKRNAVE VISOKE DEČANE: Srpska svetinja IZUZETNO UGROŽENA, ministarstvo PISALO UNESKU

Manastir u velikoj opasnosti.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obratio se juče pismom najvišim zvaničnicima Uneska povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji su nedavno nastavljeni uprkos prekidu uslovljenom reakcijom međunarodne zajednice uključujući i Uneska, saopštili su iz Minstarstva.

U pismu generalnoj direktorki Odri Azule, zameniku direktora za kulturu Ernestu Otoneu i direktorki >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Uneskovog Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler ministar navodi navodi da se put gradi u zaštićenoj zoni manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine, kao i u Listu ugrožene svetske kulturne baštine, te se, kako ukazuje, dodatno narušava već ugrožena sigurnost tog spomenike srpske kulture iz 14. veka od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe.

Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od 10 kilometara u prometan drumski put prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja, što podrazumeva povećanje vibracija, zagađenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima, upozorio je ministar.

- Poznato je, što je i u ranijim obraćanjima Ministarstva Unesku apostrofirano, da je Evropska unija finansirala izgradnju drumskog puta severno od Dečana u dužini od 17 kilometara, što, između ostalog, govori u prilog činjenici da je izgradnja puta tik pored manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine nepotreban i štetan akt - navodi se u pismu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.