ALBANCI NAM OTIMAJU DEČANE! Udarili na NAJVEĆU SVETINJU, ovo je PREVRŠILO SVAKU MERU

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2019, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANCI NAM OTIMAJU DEČANE! Udarili na NAJVEĆU SVETINJU, ovo je PREVRŠILO SVAKU MERU

"Istoričari" izneli laži i neistine.

Udruženje kosovskih istoričara "Ali Hadri", ogranak u Dečanima zatražio je danas od Srpske pravoslavne crkve da se izvini zbog, kako tvrde, "genocida" koji su Srbi navodno počinili nad Albancima tokom proteklih sukoba na KiM, a povodom izjave igumana Manastira Veliki Dečani, Save Janjića da taj hram i sporno manastirsko zemljište pripadaju srpskoj crkvi.

Tri godine od odluke kosovskog Ustavnog suda prema kojoj se srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Manastiru Visoki Dečani priznaje pravo na zemlju površine 23 hektara, dečanska opština odbija da tu odluku primeni.

S tim u vezi iguman Manastira Visoki Dečani Sava Janjić dao je izjavu koja je izazvala reakciju dečanskog ogranka pomenutog udruženja "istoričara" koji tvrde da je reč o manastiru pravoslavnih Albanaca i da iguman Sava Janjić služi u albanskom pravoslavnom manastiru, koji su, kako kažu, "uzurpirali srpski okupatori još u srednjem veku".

Manastir Dečani je, prema tvrdnjama pomenutih istoričara, tokom, kako kažu, "oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije", prenela je prištinska "Koha". Oni kažu i da im je još uvek u svežem sećanju period kada su visoki dostojanstvenici Manasira Dečani u tom zdanju "osveštavali stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična dela nad Albancima iz Dečana, okoline i šire", čime su seriji idiotskih izjava dodali još suludih "činjenica".

"Neistina je da Manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je to hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirskog hrama - Dardan, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči na zemlji Haka Kučija iz Dečana", navodi se u reagovanju "istoričara" iz dečanskog ogranka udruženja "Ali Hadri".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.