ALA LOČU: Iran će otvoriti 150 klinika za odvikavanje od alkohola

Izvor: Kurir, 08.Jun.2015, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALA LOČU: Iran će otvoriti 150 klinika za odvikavanje od alkohola

Redovno pije više od milion Iranaca, kažu statistike

Iran planira da otvori 150 dnevnih klinika za odvikavanje od alkoholizma koji je postao veliki problem poslednjih godina, rekao je jedan zvaničnik Ministarstva zdravlja. Klinike će imati i obrazovne programe. Upotreba alkohola u Iranu zabranjena je posle revolucije 1979. i oštro se kažnjava. Samo hrišćanska manjina ima dozvolu da proizvodi vino i to isključivo za verske obrede.

Ilustracija, Foto: Printscreen
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Po zvaničnim podacima, među 78 miliona stanovnika Irana, oko 200.000 su alkoholičari. Po nekim stručnjacima alkoholna pića redovno pije više od milion Iranaca.

Poslednjih nekoliko godina policija koristi alko-testove prilikom kontrole na putevima, i tako je uvidela problem. Za vožnju u alkoholisanom stanju kazna je dva milion riala (67 dolara). Većina pića se u Iran prokrijumčari preko iračkog Kurdistana i Turske. Iranci mogu da kupe neka lokalno proizvedena alkoholna pića, od kojih, prenose mediji, ima čestih slučajeva trovanja i umiranja.

Pogledajte kako su se sedamdesetih veselili u Iranu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

U Iranu 150 centara za oporavak zavisnika od alkohola

Izvor: Večernje novosti, 09.Jun.2015, 00:37

TEHERAN - Iran planira da otvori 150 centara za oporavak zavisnika od alkohola, izjavio je danas zvaničnik iz ministarstva zdravlja, priznavši da postoji stepen zloupotrebe u zemlji gde je konzumiranje alkohola ilegalno.Šef odeljenja za narkotinske zavisnike pri Ministarstvu, dr Alireza Norouzi izjavila...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.