A KAKO DRUGAČIJE?! Lažna država angažovala lažne kompanije za lobiranje u Americi

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2023, 16:14

A KAKO DRUGAČIJE?! Lažna država angažovala lažne kompanije za lobiranje u Americi

Ugovor o lobiranju potpisan je oko mesec dana nakon rasta tenzija na severu Kosmeta.

Kompanije koje je ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija angažovalo za lobiranje u Sjedinjenim Američkim Država nemaju registrovan nijedan ugovor o lobiranju na osnovu američkog Zakona o registraciji stranih agenata.

Kako prenosi "Ekonomija onlajn", vlasnici dve kompanije, Aferdita Rakipi i Avni Mustafaj, u svojim izjavama rekli su da su honorano >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << angažovani na "unapređivanju bilateralnih odnosa između SAD i Vlade Kosova".

Njima će, na osnovu ugovora potpisanog 26. juna i koji važe godinu dana, biti isplaćeno 147.000 evra.

Prištinski portal navodi da su Rakipi i Mustafaj bili aktivni kada je reč o pitanjima albansko-američke zajednice u SAD i na KiM, pre i tokom rata 1999. godine.

Rakipi, rođena u Mičigenu, poznavala je ministarku spoljnih poslova privremenih institucija Doniku Gervalu, čak i pre nego što je sklopila ugovor za lobiranje.

Mustafaj, rođen u Njujorku, bio je ključna ličnost u Albansko-američkom nacionalnom savetu (NAAC), a ujedno je i predvodio američku delegaciju na pregovorima o kosovskom pitanju u Rambujeu 1999. godine.

U martu 1999. godine, oboje su prisustvovali sastanku sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom u Beloj kući, a Mustafaj se 2012. godine, kao izvršni direktor NAAC, sastao i sa tadašnjim premijerom privremenih institucija na KiM Hašimom Tačijem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.