84. Vukov sabor u Loznici: Predstavljena knjiga o zlatnom dobu Srbije

Izvor: Blic, 13.Sep.2017, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

84. Vukov sabor u Loznici: Predstavljena knjiga o "zlatnom dobu" Srbije

Program 84. Vukovog sabora nastavljen je večeras u Loznici predstavljanjem Izdavačke kuće„Klio“.

Književno veče u stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović posvečeno je knjizi „Srbi od 1903. do 1914. godine: Istorija ideja“, objavljenoj pre dve godine, a govorili su njen priređivač dr Miloš Ković, istoričar i dr Slobodan Naumović, antropolog, profesori Univerziteta i autori, kao i Nataša Đelošević, zamenica direktora IK „Klio“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kako je rečeno, knjiga je posvećena jednoj od najvećih epoha srpske istorije.

- Doba kralja Petra Prvog Karađorđevića, uoči samog Prvog svetskog rata, donelo je opšti preporod i izuzetna dostignuća u nauci, književnosti, umetnosti, muzici, politici, vojnoj veštini. Ona i danas jesu, i mogu da budu, uzor svakog duhovnog pregnuća u srpskoj kulturi – čulo se na književnoj večeri.

Srpska nauka je vreme od 1903. do 1914. nazvala „zlatnim dobom“ srpske kulture i politike. Ta ocena odnosi se kako na Srbiju, tako i na Srbe koji su tada živeli na teritorijama Crne Gore, Habsburške Monarhije, Osmanskog carstva, pa čak i na one u rasejanju, u dalekim SAD.

Bilo je to doba Milana Rakića, Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa, Sime Pandurovića, Bogdana Popovića, Jovana Skerlića, Slobodana Jovanovića, Stojana Novakovića, Milutina Milankovića, Mihajla Pupina, Nikole Tesle, Jovana Cvijića, Branislava Petronijevića, Nadežde Petrović, Koste Miličevića, Uroša Predića, Stevana Stojanovića Mokranjca, Živojina Mišića, Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, kralja Petra I Karađorđevića, Nikole Pašića, Milovana Milovanovića, Ljubomira Stojanovića.

Ko su bili ovi ljudi i kako današnje vreme vidi njihova dela, ko su zaista bili Gavrilo Princip i Dragutin Dimitrijević Apis, u šta su verovale tadašnje srpske političke elite, samo su neka od pitanja na koje odgovore u ovoj knjizi nudi niz vodećih srpskih istoričara, istoričara književnosti, istoričara umetnosti, filozofa, sociologa, antropologa, arheologa, muzikologa.

Saborovanje je nastavljeno i u Vukovom domu kulture gde su guslarsko veče priredili članovi Škole gusala „Sandić“ iz Beograda i guslarske sekcije KUD „Karadžić“ iz Loznice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.