Радио-телевизија Војводине обележила 74. рођендан

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2023, 20:11

Радио-телевизија Војводине обележила 74. рођендан

Јавна медијска установа Радио – телевизија Војводине данас обележава свој 74. рођендан. На данашњи дан, 1949. године, први пут се чуло: „Слушате Радио Нови Сад“. Фото: РТВ/Александар Галић Данас је Радио Нови Сад прерастао у покрајински јавни сервис који, путем седам медијских >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << платформи, уређује и емитује програм на шеснаест језика.
Поводом рођендана, у згради РТВ-а, у 13 часова биће отворена изложба фотографија Мартина Цандира „РТВ – некад и сад“.
Године 1949. одлуком Главног извршног одбора Народне скупштине Војводине основан је Радио Нови Сад. Програм је свечано почео на Дан републике, 29. новембра и тај се датум слави као дан Радио-телевизије Војводине. Од почетка програм радија је осмишљен на пет језика: српскохрватском, мађарском, словачком, румунском и русинском.
После 24 године (1972) Скупштина Војводине је донела одлуку о формирању Телевизије Нови Сад у новоизграђеној згради на Мишелуку. Телевизијски програм почео је да се емитује 1975.
Зграда на Мишелуку је уништена у бомбардовању 1999 – оштећена је већина предајника радија и нанета је огромна материјална штета, а телевизија је привремено премештена у бившу зграду НИС-а, у центру града.
Данас, 74. године касније Радио-телевизија Војводине је на новој-старој адреси: Каменички пут у Петроварадину, на Мишелуку на месту уништене зграде. Програми радија и телевизије емитују се на седам медијских платформи и 16 језика.
Нова зграда завршена је 2019, а новембра те године пуштен је и први сигнал иако тада зграда није у потпуности опремљена.
Вучевић: Пред нама судбоносни избори

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Радио-телевизија Војводине обележила 74. рођендан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.