21 godina posle Oluje – i dalje otvorena mnoga pitanja

Izvor: Press, 04.Avg.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

21 godina posle Oluje – i dalje otvorena mnoga pitanja

Centralna državna manifestacija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, tokom hrvatske vojne akcije “Oluja”, biće održana 4. avgusta u zemunskom naselju Busije.
U sremskoj ravnici, stanovnici tog naselja, našli su zamenu za ugašena krajiška ognjišta i počeli novi život, svesni da država Hrvatska iskreno ne želi, niti podstiče, njihov povratak. Manifestaciji u Busijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prisustvovaće premijer Aleksandar Vučić, članovi Vlade i Narodne skupštine i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
U Srbiji i Republici Srpskoj paliće se sveće i oplakivati sudbine skoro 2 .000 ubijenih, osam stotina nestalih i više od 250. 000 Srba prognanih tokom hrvatske akcije “Oluja” 1995. godine. Većina prognanih, poput sedmočlane porodice Ilije Vizmara, pomirila se s činjenicom da više nikada neće videti svoje domove.
U njihovom slučaju to je selo Kukunjevac u zapadnoslavonskoj opštini Pakrac. Deset jutara zemlje, dve kuće, restoran i sve što jedno dobrostojeće domaćinstvo podrazumeva, za njih je trajno izgubljeno. U Busije, njihovu sadašnjost i budućnost, iz Krajine su, nažalost, doneli samo dobre domaćinske običaje i navike.
Za prognane i maticu Srbiju, Oluja je tužan dan, za progonitelje Hrvate – Dan pobede. Zvanične državne politike ni posle 21 godinu ne slažu se oko tretmana događaja, ali ni načina da se njegove posledice bar delimično ublaže, a prognanima obezbede elementarni uslovi za povratak.
Dvadeset jedna godina nije kratak period, ali očigledno nije dovoljan za povratak poverenja na prostorima koje su obeležili krvavi sukobi i progoni. Srbija je spremna za saradnju i na tom najtežem polju. Ispunjava preuzete obaveze, ali to očekuje i od druge strane, kao i neophodnu odlučniju podršku međunarodne zajednice, ističu srpski zvaničnici.
Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je da će obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane tokom vojnopolicijske akcije Oluja biti održano u petak, 5. avgusta, u Crkvi svetog Marka u Beogradu. Polaganje venaca i parastor će biti održani  od 11 do 12, a potom je predviđena i šetnja učesnika posvećena stradalim Srbima od Crkve svetog Marka do Narodne skupštine i Hotela Moskve, pa preko Brankovog mosta do Centra Sava  gde će biti održana memorijalna akademija u velikoj dvorani Sava centra pod nazivom I Srbi su žrtve. Savez Srba iz regiona i Koalicija udruženja izbeglica pozivaju sve prognane Srbe i sve druge zainteresovane građane da svojim prisustvom doprinesu obeležavanju Dana sećanja.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.