Tužno sećanje: U Beogradu šetnja za žrtve Oluje

Izvor: Mondo, 03.Avg.2016, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužno sećanje: U Beogradu šetnja za žrtve Oluje

Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom vojnopolicijske hrvatske akcije "Oluja" biće obeležen u petak, 5. avgusta u Crkvi svetog Marka u Beogradu, dok će sutra biti održana centralna manifestacija u naselju Busije.

Foto: screenshot/youtube oluja

Srbija se seća dana tokom kojih je, prema srpskim izvorima, proterano više od 220.000 Srba, a oko 2.000 njih je nastradalo - od čega čak 1.200 civila
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Avgusta te nesrećne 1995. godine popaljeno je, opljačkano i uništeno oko 40.000 objekata Srba.

Sećanje na nepregledne kolone ljudi koje su se, na traktorima, sa zavežljajem u ruci ili bez ičega od 4. avgusta, slivale ka Srbiji nikada neće izbledeti iz sećanja svih građana Srbije, svedoka pogroma.

Dok Srbija i Republika Srpska budu tugovale za žrtvama "Oluje", u Hrvatskoj će biti organizovana velika proslava datuma koji obeležavaju kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U Srbiji će obeležavanje 21. godišnjica početi sutra, 4. avgusta - centralnom manifestacijom u naselju Busije, na periferiji Beograda, u kojem žive krajiški Srbi izbegli pred hrvatskom vojskom.

Kod Crkve Svetih Kirila i Metodija u Busijama, opština Zemun, sutra će se okupiti ceo državni i crkveni vrh Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Irinejem, kao i Republike Srpske, na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom.

Predviđeno je da program počne u 20.00 časova, kao i obraćanje patrijarha Irineja, Dodika i Vučića, dok će narednog dana, 5. avgusta, biti održana liturgija u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, a u 12.00 časova oglasiće se i sirene i crkvena zvona u Beogradu.

Polaganje venaca i parastor će biti održan u petak od 11 do 12, a potom je predviđena i šetnja učesnika posvećena stradalim Srbima od Crkve svetog Marka do Narodne skupštine i Hotela Moskve, pa preko Brankovog mosta do Centra Sava.

Od 14 do 15.30 sati biće održana memorijalna akademija u velikoj dvorani Sava centra pod nazivom “I Srbi su žrtve”.

Foto: MONDO/Mario Milojević

Savez Srba iz regiona i Koalicija udruženja izbeglica pozivaju sve prognane Srbe i sve druge zainteresovane građane da svojim prisustvom doprinesu obeležavanju Dana sećanja.

"Oluja" je do danas ostala zločin bez kazne u kojem su žrtve bile civili, stari i nemoćni, deca.

Gotovo polovina poginulih ili nestalih Srba u "Oluji" - koju su sprovele hrvatske oružane snage, uz odobrenje i podršku NATO-a, a u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i takozvane Armije BiH - bila je starija od 60 godina, više od polovine bili su civili, a uništeno je 25.000 kuća, te na hiljade radnji i trgovina.

Među žrtvama su bile 544 žene, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina.

U najtežem zločinu "Oluje", hrvatski "migovi" su 7. avgusta bombardovali kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti, kada je za dva minuta ubijeno devetoro civila, a među njima četvoro dece stare od šest do 13 godina.

Do agresije na Republiku Srpsku Krajinu došlo je uprkos činjenici da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN, kao i da su predstavnici RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili prijedlog međunarodne zajednice o mirnom razrješenju.

Prema podacima "Veritasa", od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina nešto više od 950 lica, dok se na evidenciji nestalih još vodi više od 890 osoba, među kojima više od 630 civila, od čega više od 300 žena.

U akciji "Maestral", koja je bila produžetak "Oluje", hrvatske oružane snage, u sadejstvu sa Petim korpusom takozvane Armije BiH, ubile su 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika sa područja 13 opština u BiH.

Odluka o početku akcije "Oluja" doneta je na Brionima 31. jula 1995. godine, a na predlog tadašnjeg komandanta sektora "Jug" hrvatskog generala Ante Gotovine.

Na tom sastanku u Titovoj vili na Brionima predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman jasno je definisao cilj operacije, poručivši da treba naneti "takve udarce Srbima da praktično nestanu sa ovih prostora".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica "Oluje": Srpske Busije tuge

Izvor: Večernje novosti, 03.Avg.2016

Srbija i Republika Srpska obeležavaju dan sećanja na prognane Srbe iz Hrvatske 1995. godine. Ovo beogradsko naselje naselile su mahom izbeglice iz Krajine SRBIJA i Republika Srpska prisetiće se u četbrtak 4. avgusta progona srpskog naroda iz Hrvatske u avgustu 1995. Na dan kada...

Nastavak na Večernje novosti...

Dan sećanja na stradanja Srba u Oluji

Izvor: Beta, 04.Avg.2016, 00:05

U naselju Busije kraj Zemuna večeras će biti obeležena 21 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo skoro 2.000 Srba.U okviru centralne državne manifestacija obeležavanja 5. avgusta, Dana sećanja na stradanje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.