Најзаступљенији стил градње у Новом Саду чиниле су куће попут ове на Позоришном тргу (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2023, 09:00

Најзаступљенији стил градње у Новом Саду чиниле су куће попут ове на Позоришном тргу (ФОТО/ВИДЕО)

Кућа на Позоришном тргу 2 у Новом Саду изграђена је половином 19. века, а обновљена крајем 20. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.
Једноспратна кућа кратког уличног фронта изграђена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је у некадашњој Јеврејској улици. Данас се кућа налази на Позоришном тргу који је формиран након рушења десне стране Јеврејске улице и изградње нове зграде Позоришта. Са кућом у улици Kраља Александра број 2 чини затворен блок.
На уличној фасади грађевине су три вертикале отвора и плитак ризалит на десној страни, наглашен композитним пиластрима. Прозори спрата су двокрилни, надшивени су архитравним фронтовима који су постављени на витке, китњасте конзоле. На средини фасаде је кордонски венац, изнад којег су парапетна поља са штуко декорацијом у виду биљних орнамената.
У оси отвора, на таванском надзидку, су мали правоугаони тавански отвори декорисани вегетабилном орнаментиком. На дворишној фасади је комуникативни балкон сводне конструкције, на волутасто профилисаним каменим конзолама.
Током деведесетих година 20. века извршена је реконструкција фасаде и промена намене таванског простора у стамбени.
Zmaj Jovinu ulicu krasi kuća koju je projektovao poznati novosadski graditelj Andreas Haner (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најзаступљенији стил градње у Новом Саду чиниле су куће попут ове на Позоришном тргу (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.