2.000 izbeglih Srba ipak ne ide na krsnu slavu u Đakovicu: Poslali Tačiju JASNU PORUKU

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2018, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2.000 izbeglih Srba ipak ne ide na krsnu slavu u Đakovicu: Poslali Tačiju JASNU PORUKU

Odlazak otkazali iz bezbednosnih razloga

Oko 2.000 Srba izbeglih iz Ðakovice otkazali su odlazak u zavičaj na krsnu slavu manastira Uspenja presvete Bogorodice iz bezbednosnih razloga, potvrdio je predsednik Udruženja Ðakovčana Ðokica Stanojević.

Pročitajte i:

Srbi su odustali uprkos tome što je Hašim Tači, odgovarajući na javni poziv Nataše Kandić, osnivača Fonda za humanitarno pravo, da se lično angažuje da se Srbima omogući da posete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Crkvu u Ðakovici, obećao da će se angažovati za slobodu kretanja za sve građane tzv. Kosova, uključujući i Srbe, bilo gde na Kosovu.

Ovo obećanje Tači je objavio na svom Fejsbuk profilu i naveo da je "danas nezamislivo i neprihvatljivo da neko ugrozi prava ili ne dozvoli posetu srpskih gradana verskim objektima, bilo u Đakovici ili negde drugo".

Ðokica Stanojević je za RTK 2 objasnio da su Srbi iz Ðakovice odustali od odlaska u zavičaj zbog, atmosfere mržnje koja je, kako je rekao, preovladavala prethodnih dana.

- Odustajemo jer ne želimo da uđemo u kolo mržnje i napetosti. Ne želimo ekces. Ovog puta Srbi nisu poniženi, ponižene su sve međunarodne institucije, institucije u Prištini, nevladine organizacije, koje ni posle 20 godina nisu u stanju da Srbima omoguće da u Ðakovici u miru, dostojansvteno obeleže krsnu slavu, Zadušnice, Vaskrs, Božić - istakao je Stanojević.

On je rekao da je igumaniji i monahinjama uputio čestitke povodom krsne slav.

Tači je u odgovoru Nataši Kandić uz priznanje i, kako je naveo, zahvalnost za njenu aktivnost pre, tokom i posle rata na KiM, naveo da prištinske vlasti ne dele građane prema religijskoj kulturnoj ili etničkoj pripadnosti.

- Mi smo najdemokratskija država u regiji i šire, gde su etničke zajednice zaštićene ustavom - smatra Tači.

Inače, krajem aprila ove godine Kandićevoj je tzv. premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj uručio priznanje "Mapu zlatnog Kosova" u znak zahvalnosti za, kako je tada naveo, objektivno i precizno prikazan broj poginulih na Kosovu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.