Đakovica, protest protiv dolaska Srba, petoro uhapšenih

Izvor: RTS, 28.Avg.2018, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đakovica, protest protiv dolaska Srba, petoro uhapšenih

Grupa Albanaca iz Đakovice, u organizaciji udruženja "Majke zovu", protestovala je u tom mestu protiv dolaska Srba na krsnu slavu manastira Uspenja Presvete Bogorodice, iako je dolazak grupe Srba prethodno otkazan iz bezbednosnih razloga. Pet osoba je uhapšeno zbog ometanja policajaca, javljaju prištinski mediji.
Protest je organizovan iako je predsednik Udruženja Đakovičana Đokica Stanojević u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle podne rekao da su Srbi iz Đakovice odustali od odlaska u zavičaj zbog "atmosfere mržnje koja je preovladavala prethodnih dana".

Nekoliko organizacija iz Đakovice najavilo je žestoke proteste ukoliko grupa Srba bude posetila taj grad. Oni su pismom zatražili od kosovskog predsednika Hašima Tačija da tu posetu zabrani.
Tokom protesta, zbog ometanja policajaca, uhapšeno je pet osoba. 
Tači je pak, odgovarajući na javni poziv osnivača Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić da se lično angažuje da se Srbima omogući da posete Crkvu u Đakovici, obećao da će se angažovati za slobodu kretanja za sve građane Kosova, uključujući i Srbe, bilo gde na Kosovu.
"Odustajemo jer ne želimo da uđemo u kolo mržnje i napetosti. Ne želimo eksces. Ovog puta Srbi nisu poniženi, ponižene su sve međunarodne institucije, institucije u Prištini, nevladine organizacije, koje ni posle 20 godina nisu u stanju da Srbima omoguće da u Đakovici u miru, dostojanstveno obeleže krsnu slavu, Zadušnice, Vaskrs, Božić", istakao je Stanojević.
Albanci iz Đakovice već godinama sprečavaju Srbe da posete manastir Uspenja Presvete Bogorodice. U januaru, grupa Albanaca blokirala je pristup tom manastiru, iako je udruženje raseljenih Srba i tada otkazalo najavljenu posetu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đakovica: Protest protiv Srba koji nisu došli VIDEO

Izvor: B92, 28.Avg.2018

U Đakovici protest protiv dolaska raseljenih Đakovčana povodom slave Uspenja presvete Bogorodice, iako je oko 2.000 izbeglih Srba ranije otkazalo dolazak...Protestanti nose transparente na kojima piše "Nema tišine bez pravde" i "Krv albanske dece koju je ubila Srbija nije oproštena", a stotinak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.