Мета на Инстаграму прикупљала податке деце млађе од 13 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Nov.2023, 15:43

Мета на Инстаграму прикупљала податке деце млађе од 13 година

Компанија Мета је најмање од почетка 2019. године одбијала да угаси већину Инстаграм налога које припадају децој млађој од 13 година и прикупљала је њихове личне податке без сагласности родитеља, показује документ из текуће федералне тужбе против компаније из Менло Парка. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Michael Dwyer, File Према тужби у 54 тачке, Мета је прекршила низ америчких државних закона о заштити потрошача, као и Правило о заштити приватности деце на мрежи (ЦОППА), преноси ЦНН.
„Метини сопствени записи откривају да су на Инстаграму присутни милиони деце млађе од 13 година, као и да стотине хиљада тинејџера троше више од пет сати дневно на овој платформи“, наводи се у судском документу.
У незапечаћеној тужби се такође истиче да је Мета знала да њен алгоритам може усмерити децу ка штетном садржају. Према интерној комуникацији компаније Мета која се цитира у документу, запослени су написали да су забринути због тога што „садржај на Инстаграму делује негативно на младе између 10 и 12 година и утиче на њихово ментално стање“, као и да Инстаграмови алгоритми воде ове младе у негативне спирале и повратне петље из којих је тешко изаћи.
Si-En-En: Više od 40 otetih talaca ne drži Hamas

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мета на Инстаграму прикупљала податке деце млађе од 13 година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.