Војна и одбрамбена индустрија ће извозом од 3,5 милијарде зарадити средства за Србију

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jul.2023, 19:31

Војна и одбрамбена индустрија ће извозом од 3,5 милијарде зарадити средства за Србију

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да ће извозом наоружања у вредности од 3,5 милијарде динара, војна и одбрамбена индустрија дати свој допринос укупном расту бруто друштвеног производа и зарадити додатна средства за Србију. Фото: Танјуг Гостујући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на ТВ Прва рекао је да је потписивањем уговора за испоруку савременог наоружања и војне опреме између Министарства одбране, предузећа Одбрамбене индустрије Србије и ЈП „Југоимпорт-СДПР“ у вредности од 9,7 милијарди динара, држава наменила 6,2 милијарде динара за Војску Србије, а 3,5 милијарди динара за извоз.
Додао је да се већ дуго припрема велики пакет како за наменску индустрију, тако и за Војску Србије, у смислу онога што се производи у Србији од наоружања и војне опреме.
„То у пракси значи да ћемо чувати радна места и имати сигуран посао и за Крушик у Ваљеву, и за Слободу у Чачку, и за ФАП у Прибоју, и за Заставу оружје и Заставу ТЕРВО у Крагујевцу, за Телеоптик у Земуну, сви они добијају нове наруџбине. Од тих 9,7 милијарди динара 6,2 милијарде је за Војску Србије, што значи много нових возила, много новог наоружања“, истакао је министар.
Вучевић сматра да је ЕКСПО 2027 прекретница за нову фазу развоја Србије, као и да ће Београд бити најбољи домаћин изложби, али да је питање демографије суштинско, јер, како је објаснио, све што Србија ради, ради да би људи остали овде, да би се људи вратили и да би се осећали најбоље у својој држави. „Цео свет се наоружава, али ми морамо да радимо оно што економски можемо да издржимо, радимо оно што је повезано са проценама ризика, опасности и безбедности за Србију. Морамо да разумемо шта се дешава у региону и у свету“, истакао је он.
Приликом недавне посете Египту, министар је рекао да је приметан значај и утицај стратешког договора председника Србије Александра Вучића са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем, и нагласио да је непромењен став Египта везан за Косово врло значајан за Србију, имајући у виду утицај и значај Египта у Африци.
„Војна неутралност је изазовна и непопуларна међу свима онима који се блоковски сврставају. Када кажете да сте војно неутрални, они кажу или сте с нама или сте против нас. Око нас су све државе чланице НАТО пакта, осим БиХ, али и тамо имате компоненте НАТО пакта. Није лако чувати своју независност и одлуку да будете они који одлучују о себи“, објаснио је Вучевић и додао да је процена Србије да иде у правцу војне неутралности.
Vučić: Srbija će Ekspo iskoristiti na najbolji način za razvoj zemlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Војна и одбрамбена индустрија ће извозом од 3,5 милијарде зарадити средства за Србију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.