Од 1. јануара нова правила за набавку фотокопир папира

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Dec.2023, 11:25

Од 1. јануара нова правила за набавку фотокопир папира

Зелене јавне набавке постаће обавезне од 1. јануара, што значи да наручиоци за одређене категорије неће више моћи да користе цену као једини критеријум при додели уговора. Фото: Unsplash/jjying На одабир понуде утицаће и скуп еколошких аспеката као што су животни век производа, трошкови >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одржавања, воде и струје и рециклаже добара када постану отпад. До краја године очекује се подзаконски акт који ће ближе одредити те предмете, како би примена кренула на време, потврдили су из НАЛЕД-а.
Према званичном извештају, иако се тренд употребе еколошких стандарда благо поправио, само 0,44 одсто од укупног броја спроведених набавки у 2022. било је зелено. Такође, најнижа цена била је једини критеријум за доделу уговора у 96 процената случајева, због чега се јавила потреба за додатним мерама.
Предлог је да се зелене јавне набавке примењују, за почетак, код предмета као што су фотокопир папир, санитарна галантерија, штампачи и скенери, рачунари и лаптопови, санитарна опрема, папирна галантерија, клима уређаји, бела техника, средства за чишћење, услуге чишћења, пнеуматици, намештај, боје и лакови – рекао је директор Института за економију и право је за потребе НАЛЕД-а спровео анализу, Милош Кнежевић.
Истраживање које је спровео НАЛЕД прошле године, показало је да 69 одсто грађана сматра да у јавним набавкама предност треба дати квалитету у односу на цену, а као приоритет за улагање виде секторе здравства, образовања, животне средине и инфраструктуре.
Evropa „zakonski” otima Rusiji 300 milijardi evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Од 1. јануара нова правила за набавку фотокопир папира се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.