Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Dec.2023, 13:52

Да ли је сад прави тренутак да купите и украсите новогодишњу јелку? Ево шта саветују експерти

Свако време има своје предности и мане. Фото: Pexels/Element digital Када је право време да поставите јелку и украсе? Ово питање мучи многе од нас а постоји много различитих традиција и веровања када је у питању најбоље време за почетак украшавања за Нову годину.
У давна времена Током >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << викторијанског периода, божићна дрвца су традиционално постављана много касније у децембру, често поподне на наколичко Бадње вече Прве новогодишње јелке окићене су у Немачкој у 16. веку и то јабукама и орасима.
У Србији пре Другог светског рата кићење јелке није било пракса, јер се прослављао само Божић те се кртио Бадњак. Ова пракса уведена је педесетих година прошлог века.
Одмах после Светог Луке
Постоје људи који обожавају рано кићење куће и јелке те крећу с њим одмах након Светог Луке, односно Ноћ вештица на Западу, 31. октобра. Њима је, дакле 1. новембар почетак празничне сезоне те почињу да украшавају свој дом у ово време. Ипак, експерти истичу да је овај датум можда преран за кићење јер може да се догоди да се заситите својих празничних украса.
Друга субота у месецу Психоаналитичар Стив Мекеун рекао је за УНИЛАД да рано постављање нобогодишњих украса продужава узбуђење које изазива празнична сезона. Делује као сигуран пут до оних носталгичних емоција из детињства и тако вас чине срећним.
Према речима психолошкиње Деборе Серани, друга субота у децембру је сваке године дан када највише купаца купу природне јелке. Истраживања показују да се продаја друге суботе децембра удвостручила, утростручила, а понекад чак и учетворостручила у поређењу с другим данима за куповину.
Десет дана пре Други могу изабрати да своје украсе поставе седам дана пре Нове године, што је наоптималније време, нарочито ако купујете природно дрвце јер се због грејања у становима, дешава да се јелке суше а иглице отпадају.
Значај раног украшавања “Рано украшавање вашег дома може створити неуролошки помак, скок у хормону среће допамину који може да произведе срећу. Ако ће вам рано постављање новогодишњејелке донети мало додатне радости, зашто не”, каже Ненс Хенкок, дизајнер ентеријера.
Da li pse treba oblačiti tokom zime?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је сад прави тренутак да купите и украсите новогодишњу јелку? Ево шта саветују експерти се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.