Ко решава радно-правни статус фриленсера?

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Dec.2023, 11:09

Ко решава радно-правни статус фриленсера?

Почетком ове године усвојено је решење о пореском третману фриленсера као физичких лица који је прилагођен њиховим потребама, па тако данас фриленсери могу да изаберу између статуса физичког лица, предузетника и ДОО (правно лице) од којих сваки има своје предности и мане. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Unsplash/Unsplash+ Ипак, у циљу даљег побољшања положаја фриленсера, дигитална заједница, у сарадњи са Центром за истраживање јавних политика, представила је начин решавања радноправног статуса фриленсера, с фокусом на новој ЕОР услузи.
„Реч је о алтернативном начину ангажовања фриленсера. ЕОР је услуга специјализованих фирми које преузимају кључну одговорност и обавезе повезане са запошљавањем радника у име других организација. Те компаније се позивају на Закон о агенцијском запошљавању“ наводи Мина Симић из дигиталне заједнице.
Поред самог запошљавања, ЕОР услуга подразумева и разна друге врсте подршки, плаћања и бенефиције.
„Компаније које пружају ту услугу, а таквих је у Србији пет, баве се финансијским аспектима запослених, што укључује исплату плата, обрачун пореза, потом администрацију, у смислу праћења радних сати, управљање временима одмора, потом се баве правним обавезама, као што је заштита од правних спорова“ набраја Симићева.
На питање како функционише ЕОР услуга у пракси, у дигиталној заједници напомињу да то иде тако што компанија која жели да ангажује фриленсера у Србији мора да потпише генерални документ с компанијом која је пружалац те услуге. „Други део реализације ове услуге јесте уговор о раду између фриленсера и компаније која пружа ЕОР услугу. Не постоји склапање уговора између фриленсера и компаније која користи ту услугу, него се све ради с посредником“ напомиње Симићева, додајући да је тај уговор исти као сваки други уговор о раду.
„Њиме се гарантује право на годишњи одмор, плаћену накнаду за одмор, одсуство у случају смрти члана породице. Дакле, све оно што фриленсери не би могли да остваре ако би пословали као физичка лица или предузетници“ додаје Симићева.
ЕОР услуга има своје предности и мане. Фриленсер остварује све погодности и права из уговора о раду, затим има заштиту од дискриминације, злостављања на раду, могућност подизања кредита (фриленсер који иначе послује као физичко лице не може да добијете кредит од банке). Ипак, услуга ЕОР је резервисана само за фриленсере с високим примањима.
„Просечна зарада фриленсера је око 700 евра, па је услуга намењена онима који имају већа примања од просечних, посебно онима из ИТ сектора. Други недостатак ове услуге је то што иностране компаније често желе самосталне фриленсере, па неће да закључују уговоре с компанијама које пружају ЕОР“ наводи Симићева.
Ford će prepoloviti planiranu proizvodnju električnih kamiona F-150 Lajtning

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ко решава радно-правни статус фриленсера? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.