Италијанска уметница која „живи“ и ствара у новосадској Културној станици „Барка“ – Антонела Дијана (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Dec.2023, 14:08

Италијанска уметница која „живи“ и ствара у новосадској Културној станици „Барка“ – Антонела Дијана (ВИДЕО)

Антонела Дијана, италијанска уметница која иначе живи и ствара у Данској, део свог живота провела је и у Србији вођена управо својом уметношћу. Данас, поново је у нашој држави, али овог пута као резидент Културне станице Барка, у чијим просторијама живи, али и користи прилику >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да ствара уметност. О чему је реч?
Пројекат „AIR on the Edge“ користи „CultureUp“ мрежу, којој припадају и новосадске културне станице, како би уметнике из целе Европе повезао „разменама“, налик оним студентским, који уметницима дају прилику да се кроз своју креативност повежу и са другим народима, културама, обичајима, па да их и сами укомпонују у своју уметност.
Тако је Антонела, која је почетком 21. века већ боравила у Србији и сарађивала са српским уметницима, овога пута дошла у Нови Сад, где су је дочекала отворена врата Културне станице „Барка“.
Фото: Градске инфо „Радим као сценограф у позоришту и као визуелни уметник, креирам инсталације, сликам, правим изложбе. Ја сам из Рима, Италије, кад сам била на фестивалу у Кардифу упознала сам екипу из Београда „Дах театар“ и почели смо да радимо заједно. Онда, 1999. сам мислила да је добра идеја да се селим у Београд, оставила сам све у Данској, била је зима, фебруар, дошла сам колима“, присећа се Антонела првог контакта са Србијом.
Језик је, како каже, брзо научила јер су Срби веома комуникативни и причљиви, па је ту увек био неко да је исправи, да помогне и да пронађе начин да се боље разумеју.
Истиче и да је КС Барка веома важна институција управо због могућности да у њој гостују уметници.  
Фото: КС Барка „Није само да ја овде долазим да сликам, ја могу да радим у студију или кући. У принципу је то размена, ја могу да причам са другим уметницима или да нађем друге везе важне за стварање нечега. На пример, сада сам упознала пар људи које би желела да позовем у Данску да радимо нешто заједно“, рекла нам је ова уметница истичући значај оваквих пројеката.
Према њеним речима, осим за уметника, овакве размене важне су и за средину у коју уметници долазе. „Важно је за народ који живи у околини што имају могућност да упознају људе који раде другачије, који живе у другој земљи, имају другу културу, а носи са собом и вредност – како можемо да научимо једни од других, како смо различити, а можемо да користимо нешто од других да радимо нешто боље, или интересантно, или да у будућности сарађујемо.“
Фото: Градске инфо О Новом Саду говори само позитивно, а истиче да јој се много свиђа Дунав, као и атмосфера у граду. „Много је лепо, била сам у неколико музеја, ово је мирно место, има тај укус као Аустрија, та архитектура, много је другачије од Београда, много мирније. Ја уживам јер неки делови су као село, у смислу интимни, за мале куће, а неки други делови као центар су другачији“, а ништа мање не каже ни за Новосађане:
„Ја сам се осетила као код куће, сви су љубазни и отворени и много сам срећна да будем са тако пријатним људима и уметницима“, каже Антонела.
Тренутно током свог боравка у Новом Саду ради на три инсталације. Фото: Градске инфо Прва је тек у фази скицирања, а реч је о делу које ће бити изложено на Фестивалу светла у Данској 2025. године. Ово дело ствараће у сарадњи са уметником из Аргентине. Друга инсталација такође је планирана тек за 2025. годину, а реч је о њеном самосталном пројекту који описује као један амфитеатар. Трећи пројекат ради се управо за Културну станицу Барка, а инсталација ће бити испред самог објекта, у дворишту овог објекта.
Антонела Дијана је визуелна уметница која ради за „Teatret OM“, чији је суоснивач, као сценограф, директорка је „Scenographic Lab“, а иза себе има самосталне изложбе, инсталације и копродукције свуда по свету – Данској, Италији, Новом Зеланду, Великој Британији, Тајвану, Дубаију, Колумбији, Јордану, Гренланду, Шведској, Шпанији, Србији, Аргентини и Бразилу.
Budžet za kulturu u Novom Sadu utrostručen tokom poslednje decenije – više od 33 miliona evra izdvaja se za kulturu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Италијанска уметница која „живи“ и ствара у новосадској Културној станици „Барка“ – Антонела Дијана (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.