Доналд Туск изабран за новог премијера Пољске

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Dec.2023, 21:30

Доналд Туск изабран за новог премијера Пољске

Пољски парламент изабрао је вечерас Доналда Туска, лидера центристичке партије Грађанска платформа, за новог премијера, након осмогодишње владавине странке Закона и правде доскорашњег премијера Матеуша Моравјецког. Фото: Танјуг/AP Photo/Michal Dyjuk Туск је постао премијер након што >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је претходно данас доњи дом пољског парламента изгласао неповерење влади Моравјецког.
Туск је скоро два месеца после парламентарних избора изабран за премијера, уз помоћ коалиционих партнера, међу којима су левичари и умерени конзервативци, пренео је АП.
Те партије су ишле на изборе одвојено, али су обећале да ће радити заједно под лидерством Туска, како би се обновили демократски стандарди и односи са савезницима.
Овим гласањем се завршила осмогодишња власт странке Закона и правде (ПиС), за коју критичари кажу да су подривали независност судства, користили државне медије за своју пропаганду и допринеле креирању предрасуда према мањинским групама, као што су мигранти, или према ЛГБТ заједници, навео је Ројтерс.
Туск, бивши председник Европског савета, обећао је да ће „смекшати“ односе између Варшаве и Брисела и одблокирати милијарде евра намењене Пољској, које су заустављене због забринутости челника ЕУ око владавине права у Пољској.
Избори у Пољској одржани су 15. окобра. Партија Моравјецког је добила 194 посланичка мандата, а Тускова 157.
Poljska: Izglasano nepoverenje vladi Moravjeckog, vlast bi mogao da preuzme Tusk

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Доналд Туск изабран за новог премијера Пољске се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.