Колико сна је довољно сна током ноћи?

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Nov.2023, 16:02

Колико сна је довољно сна током ноћи?

Велики број људи не спава довољно ноћу, што убија њихову продуктивност и отпорност. Фото: Pixabay/Wokandapix Одувек смо знали да је за добар сан потребно 8 сати сна, али нова теорија је поткопала тај концепт.
У ствари, уместо да се једноставно фокусирамо на 8 сати укупног сна, требало >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << би да се фокусирамо на 90 минута дубоког сна по ноћи, користећи 3Т метод.
Али зашто је важно да се довољно одморите? Када не спавамо добро, наше памћење се смањује за око 60%. То доводи до смањења продуктивности, посебно када покушавамо да се фокусирамо на нешто сложено. Другим речима, когнитивно захтевни задаци могу да трају и више него дупло дуже без довољно квалитетног сна.
„Зашто покушавате да прокувате лонац воде на средњој ватри када то можете да урадите за пола времена на јакој ватри?“ У том смислу, квалитет сна игра пресудну улогу чак иу окружењима високог стреса: спречава да акутни стрес пређе у хронични стрес, чији се алармни сигнал манифестује у сну. У ствари, сан и стрес деле заједнички однос, при чему прекомерни стрес угрожава квалитет сна, а недовољно квалитетан сан смањује нашу отпорност, тако да то постаје зачарани круг. У том контексту, према мишљењу стручњака, 8 сати сна ноћу је ужасан савет као и „2.000 калорија дневно“.
Ако једете брзу храну, на крају ћете се осећати болесно и несрећно, а јунк сан функционише на исти начин. Напротив, добар сан почиње са 90 минута дубоког сна, фазом сна која највише обнавља и регенерише.
Т3 метода Савладавање дубоког сна захтева три корака.
Управљајте својим временом Да бисте постигли дубок сан у првој половини ноћи, морате добро да управљате својим дневним ритмом. Запамтите да су светлост, дијета и вежбање кључни за ово. Када дође на видело, следите правило 10-10-10! Изложите се 10 минута сунчевој светлости пре 10 часова и избегавајте јако (плаво) светло после 22 сата. Користите правило 3-3-3 за исхрану и вежбање: без кофеина после 15 часова, без хране 3 сата пре спавања и без интензивног вежбања 3 сата пре спавања.
Технологија Наши уређаји су вероватно највеће убице дубоког сна. Један од разлога је њихово јако светло или плаво светло. Али има још тога: уређаји такође прекидају дубок сан, чинећи вас буднијим (или чак под стресом) ноћу. Зато је кључно поставити ограничења када користите електронске уређаје.
Време Редовност је важна, а најбољи начин да дубоко заспите је да одете у кревет и пробудите се у исто време. Зато одржавајте време спавања и буђења доследним током целе недеље. Као резултат тога, правилно планирање спавања ће вам такође помоћи да избегнете „томост спавања“, што је осећај омамљености који осећате када се пробудите усред 90-минутног циклуса спавања. Да бисте то избегли, спавајте више од 90 минута, што значи 7,5 или 9 (не 7 или 8!) сати сна по ноћи.
Ako se zbog nedostatka sna ujutru osećate umorno ovo treba da uradite

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико сна је довољно сна током ноћи? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.