Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Nov.2023, 17:06

Хрватски надбискуп усред Суботице хвалио злочинца! Кутлеша величао Степинца и пљунуо на жртве геноцида над Србима!

Ово слављење Степица, посебно у контексту места и времена, изгледа као намерно пренебрегавање болне историје и патње невиних жртава српског народа. Фото: дневник.рс Обраћање монсињора др Дражена Кутлеше, загребачког надбискупа и метрополита, у Суботици, у катедрали свете Терезије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Авилске, изазвало је дубоко негодовање и шок.
Кутлеша је, наиме, у свом говору хвалио Алојзија Степица, озлоглашеног хрватског надбискупа у време НДХ током Другог светског рата.
Степинац, познат по својим контроверзним ставовима и делима, укључујући покатоличење Срба и сарадњу с усташама и нацистима, је фигура која и данас доноси бројне недоумице .
Кутлешино представљање Степинца као „блаженог и верног пастира“ представља негирање геноцида над Србима, и игнорисање мрачне стране његове прошлости, посебно његовог утицаја на страдање Срба, Јевреја и Рома током рата.
Ово слављење Степица, посебно у контексту места и времена, изгледа као намерно пренебрегавање болне историје и патње невиних жртава српског народа!

Подсећамо, Степинац је био загребачки надбискуп у време НДХ, између 1941. и 1945. године. Оптужен је за бројне злочине, укључујући покатоличење Срба и политичку сарадњу с усташама и нацистима.
Након рата, осуђен је на затворску казну. Упркос томе, процес канонизације покренут је доласком Фрање Туђмана на власт у Хрватској, а 1998. године папа Јован Павле ИИ прогласио га је за „блаженика“.
Међутим, овакве одлуке су наишле на оштар отпор СПЦ и државе Србије, а папа Фрања је 2015. године обуставио поступак канонизације Степица.
Фото:PrtSc Упркос томе, његово хваљење од стране високих црквених званичника као Кутлеше, без осуде његових дела из прошлости, остаје дубоко проблематично и болно за многе.
Đilasov kandidat za gradonačelnika: Da, hoćemo u koaliciju sa desnicom!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хрватски надбискуп усред Суботице хвалио злочинца! Кутлеша величао Степинца и пљунуо на жртве геноцида над Србима! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.