Ким одао признање научницима на прослави поводом лансирања сателита

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Nov.2023, 10:30

Ким одао признање научницима на прослави поводом лансирања сателита

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио је да је недавно лансирање извиђачког сателита примена права Пјонгјанга на самоодбрану, током пријема на којем је одао признање научницима за ово постигнуће, пренели су државни медији. Фото: Танјуг/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP Северна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Кореја је у уторак потврдила да је поставила свој први шпијунски сателит у орбиту, што је изазвало међународну осуду због кршења резолуција УН којима је овој земљи забрањено коришћење технологије применљиве на програме балистичких пројектила, преноси Ројтерс.
Ким је посетио Државну агенцију за ваздухопловну технологију (НАТА) како би честитао научницима и техничарима, и том приликом рекао да је лансирање у уторак „потез који отвара очи” земљи која се, по његовим речима, суочава са „опасним и агресивним” потезима непријатељских снага, пренела је севернокорејска новинска агенција КЦНА.
Он је рекао да је поседовање извиђачког сателита пуноправна примена права на самоодбрану и да оружане снаге Северне Кореје неће „да попусте и да поклекну, чак ни на тренутак“, саопштила је КЦНА.
Северна Кореја је у четвртак приредила пријем поводом прославе лансирања, где је премијер Ким Ток Хун саопштио да ће сателит допринети да се севернокорејска војска развије у „најбољу армију на свету која поседује способност да удари цео свет“.
Фотографије државних медија показују да су чланови Кимове породице били присутни на прослави поводом лансирања.
Кимова ћерка је седела поред њега на банкету, у мајици са логом НАТА, заједно са Кимовом женом, његовом сестром, научницима и инжењерима, показују фотографије државних медија.
Овонедељно лансирање сателита је трећи покушај Пјонгјанга током године, након два неуспеха, и уследило је после Кимовог путовања у Русију у септембру, током којег је руски председник Владимир Путин обећао да ће помоћи Северној Кореји у изградњи сателита.
Јужнокорејски званичници тврде да је последње лансирање изведено уз руску техничку помоћ, као део растућег партнерства у којем је Пјонгјанг испоручио Русији милионе артиљеријских граната за њен рат у Украјини.
Русија и Северна Кореја су негирале споразуме о оружју, али су обећале продубљивање сарадње.
Јужна Кореја је саопштила да се верује да је севернокорејски сателит ушао у орбиту, али да ће бити потребно време да се процени да ли је његов рад нормалан, преноси Ројтерс.
Izraelska vojska tvrdi da je uništila Hamasov tunel ispod bolnice Šifa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ким одао признање научницима на прослави поводом лансирања сателита се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.