Ко је Хавијер Милеј, нови председник Аргентине?

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Nov.2023, 10:40

Ко је Хавијер Милеј, нови председник Аргентине?

Нови председник Аргентине Хавијер Милеј тврди да је сексуално образовање марксистичка завера која има за циљ уништење породице, своје енглеске мастифе назива својом „децом са четири шапе“ и сматра да људима треба дозволити да продају своје виталне органе. Фото: Танјуг/Rodrigo >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Abd

Обожаватељи га зову „лудак“ и „перика“ због његове жестине и непослушне косе, а он за себе каже да је „лав“ и „анархокапиталиста“, пише АП.

Пре неколико година био је телевизијски говорник који је причао против државне потрошње и владајуће политичке класе у Аргентини, међутим у то време, па све до пре неколико месеци, ретко ко је веровао да има шансу да постане председник друге по величини економије Јужне Америке, наводи агенција.

Ипак, 53-годишњи економиста је уздрмао политички естаблишмент Аргентине и упао у оно што се дуго сматрало двопартијским системом тако што је прикупио велику подршку својим најавама о драстичним мерама за обуздавање растуће инфлације и обећањем да ће повести крсташки рат против „пузајућег социјализма“ у аргентинском друштву.
У средишту његовог економског плана за Аргентину је предлог да се локална валута пезос замени америчким доларом.

Више пута је рекао да је једини начин да се оконча пошаст инфлације, која је премашила 140 одсто, спречавање политичара да наставе са штампањем новца, због чега планира да угаси Централну банку.

Милеј је у предизборној кампањи промовисао визију знатно мање владе која би, сматра новоизабрани председник, подстакла економски раст, што подразумева укидање половине министарстава, укључујући министарство здравља и министарство образовања.

Као симбол дубоких резова које заговара, Милеј је понекад током предизборне кампање са собом носио моторну тестеру.

Противи се феминистичкој политици и абортусу, који је Аргентина недавно легализовала, и предложио је одржавање референдума по том питању.

Одбацује идеју да људи имају улогу у климатским променама, а папу Фрању је у једном телевизијском гостовању описао као „имбецила“ и „представника зла на Земљи“.

Пре него што је ушао у жижу јавности, Милеј је био главни економиста у „Цорпорацион Америца“, једном од највећих аргентинских пословних конгломерата који, између осталог, управља већином аеродрома у земљи.

Тамо је радио до 2021. године, када је освојио место посланика.

Милеј је у другом кругу председничких избора освојио скоро 56 одсто гласова, а иза себе је оставио противкандидата, бившег министра економије Серђа Масу за кога је гласало 44 одсто бирача.


Na Bajdenov rođendan Tramp se pohvalio odličnim zdravljem

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ко је Хавијер Милеј, нови председник Аргентине? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.