Најлепши кафићи Европе

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Okt.2023, 17:04

Најлепши кафићи Европе

Европа је дом неким од најлепших кафића на свету, који се обавезно морају наћи у плановима путника љубитеља не само кафе, већ и посебног амбијента. Ови кафеи нуде много више од обичног напитка – они комбинују културу, историју, архитектуру и уметност. Данас издвајамо шест фасцинантних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << угоститељских објеката који плене својим јединственим карактеристикама и лепотом и представљају мали, али важан део богате кафићке сцене старог континента. Фото: Wikipedia/Dimsfikas Café de Flore, Париз, Француска Café de Flore је легендарни париски кафић који датира из 1880-их година. Смештен у четврти Saint-Germain-des-Prés, овај кафић је био омиљено окупљалиште интелектуалаца, уметника и књижевника, укључујући Жана-Пола Сартра и Simone de Beauvoir. Ентеријер кафића је очуван у ретро стилу, а његова тераса је савршено место за посматрање пролазника.
Caffè Florian, Венеција, Италија Фото: Unsplash/Clay Banks Основан 1720. године, Caffè Florian у Венецији је један од најстаријих кафића у целом свету. Налази се на централном градском тргу Светог Марка и нуди предиван поглед на истоимену цркву. Унутрашњост кафића је раскошно уређена с антикним столовима и шармантним детаљима. Овде можете уживати у класичној музици уз своју кафу. Легенда каже да је Казанова радо посећивао кафић Флориан будући да је у то време био један од ретких угоститељских објеката у који је женама било дозвољено да уђу. Осим њега, остали славни гости били су и Марсел Пруст и Бајрон и Дикенс.
The Attendant, Лондон, Велика Британија Пијење кафе у некадашњем тоалету не звучи као најбоља идеја, али кафе The Attendant у Лондону ту је да вас убеди у супротно. Ова кафеџиница у западном Лондону једно је од најзабавнијих места на којем ћете икада кафенисати.
Некада је био јавни тоалет из викторијанског доба, а данас је преуређен у шармантну кафетерију коју је лако превидети будући улаз у њу изгледа као улаз у подземну железницу. Оригинални плочници, лавабои и керамичке плочице очувани су, дајући му јединствену атмосферу. У кафеу Аттендант могу се направити одличне и забавне фотографије за инстаграм, али и пробати укусна храна.
Café New York, Будимпешта, Мађарска Фото: Pixabay/unserekleinemaus Café New York у Будимпешти је, као и многа друга здања мађарске престонице, право ремек-дело сецесијске архитектуре. Ентеријер је богато украшен са златним орнаментима, луксузним лустерима и уметничким делима. Велика стаклена врата и прозори магично обликују природно светло, а амбијент употпуњују мелодије са клавира. Отворен 1894. године, овај кафић је имао свој златни период током  Belle Époque ере. Данас је обновљен и враћен у свој стари сјај. Овде можете уживати у укусним колачима и традиционалној кафи.
Cafe Central, Беч, Аустрија Cafe Central је бечки кафић који датира из 1876. године и познат је по својој богатој историји. Овај легендарни објекат смештен у првом бечком дистрикту посетили су многи уметници и писци, између осталог Алфред Полгар и Лео Троцки. Ентеријер кафића одише старим шармом с великим мермерним столовима и штићеним строповима. Кафе је дуго био познат и као “универзитет шаха” будући да су се у њему окупљали бројни интелектуалци, укључујући и шаховске велемајсторе.
Фото: Wikimedia/Clayton Tang Café Brasileira, Лисабон, Португал Овај чувени кафић датира из 1905. године и одише магијом прошлих времена. Налази се у срцу града и познат је по својој архитектури у традиционалном стилу Belle Époquе, са прелепим декором, великим стакленим вратима, дрвеним детаљима и уметничким радови на зидовима. Овде су се окупљали познати писци, укључујући Фернанда Пессоа. У кафићу се и данас може видети бронзана статуа овог песника како седи за столом – омаж овом великану португалске књижевности.
Аутор текста: Н. К.
Bretanja: Istorija i priroda u najboljem izdanju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најлепши кафићи Европе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.