Немачка уводи контроле на границама с Пољском и Чешком због миграната

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Sep.2023, 12:09

Немачка уводи контроле на границама с Пољском и Чешком због миграната

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер најавила је увођење пограничних контрола и на граници према Пољској и Чешкој, преносе данас немачки медији. Фото: Pixabay/Pixabay „Мислим да сада морамо бити прагматични и увести стационарне пограничне контроле и на границама према >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Пољској и Чешкој“, рекла је Фезер, која је иначе из редова Социјалдемократске странке Немачке (СПД).
Она је за дневник „Велт ам Зонтаг“ изјавила да већ сада постоје дубинске контроле у пограничним подручјима које ће бити надопуњаване стационарним контролама на самој граници.
Фезер је такође рекла да се не сме очекивати да ће увођење сталних контрола граница према Пољској и Чешкој решити проблем илегалних миграција. „Ово је само један од инструмената који би требало да допринесу смањењу броја избеглица које долазе у Немачку“, рекла је немачка министарка.
Она је месецима одбијала захтев опозиције и савезних покрајина на истоку Немачке које се налазе на удару све снажнијег таласа избеглица које у последње време долазе преко Чешке и, пре свега, Пољске.
Овакве контроле још од 2015. године постоје и на немачко-аустријским граничним прелазима.
Најаву Фезер да ипак уведе контроле према Пољској и Чешкој поздравили су синдикати полицајаца, као и демохришћанска опозиција.
Како јавља јавни сервис АРД, у последње време тзв. Балканска рута до Немачке води појачано преко Мађарске и даље Словачке, Чешке или Пољске.
Као разлози за промену руте наводе се појачана контрола на граници Хрватске према БиХ, као и строжији режим регистрације избеглица у Аустрији.
Фезер је рекла да је један од разлога повећања броја избеглица и чињеница да споразум између Европске уније и Турске о спречавању одласка избеглица према ЕУ „тренутно не функционише добро“.
Борба за смањење броја избеглица главна је друштвено-политичка тема последњих дана у Немачкој, а влада је сигнализирала опозицији да тежи надстраначком решењу тог питања.
У првих осам месеци ове године у Немачку је стигло више од 200.000 избеглица, што је више него читаве прошле године, а власти страхују да би бројеви могли достићи размере из кризних година 2015. и 2016., када је у Немачку стигло више од милион избеглица, махом из Сирије.
Zemljotres jačine 4,6 stepeni pogodio Tursku

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка уводи контроле на границама с Пољском и Чешком због миграната се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.